Mons. Mrzljak uskoro u mirovinu

Novi varaždinski biskup na tragu 'liberalne struje' pape Franje?

Objavljeno: 14.04.2016. 20:25

Zadnja izmjena: 14.04.2016. 22:20

Foto: Ilustracija

Velika smjena generacija hrvatskih biskupa u režiji pape Franje polako, ali sigurno napreduje. Svjedočit ćemo joj i najkasnije kroz tri godine u Varaždinskoj biskupiji kada će zbog navršenih 75 godina života u mirovinu otići mons. Josip Mrzljak...

Podsjećamo, Papa “iznenađenja“ imenovanjima u biskupska zvanja Mate Uzinića, Ivice Petanjka, Jure Bogdana, te Zdenka Križića, nastavio je s velikim preslagivanjima u hrvatskoj Crkvi.

Nitko od spomenutih novih biskupa nije pripadao kaptolskoj hijerarhiji, te je prema pisanju Telegrama, “Vatikan imenovanjem biskupa Križića ponovno pokazao kako ne drži previše do prijedloga koji stižu od kardinala Josipa Bozanića, kao ni do svećenika koji uživaju potporu na Kaptolu“.

Za župljane Varaždinske biskupije svakako je najzanimljivije tko bi mogao najkasnije 2019. godine postati novim varaždinskim biskupom.

Nasljednik na tragu Papinih zahtjeva

Naime, u Katoličkoj je crkvi 1983. godine uneseno u Zakonik kanonskog prava, da dijecezanski biskup, kada navrši 75 godina života, treba Papi predati odreknuće od službe.

Toliko će ih, naime, imati aktualni varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak koji je rođen 19. siječnja 1944. godine u Vukovaru. Varaždinskim biskupom imenovao ga je, podsjećamo, 20. ožujka 2007. papa Benedikt XVI, a službu je preuzeo u varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM 31. ožujka 2007. godine.

Jedno je sigurno, jer na to pazi apostolski nuncij u Zagrebu, njegov nasljednik zasigurno će biti na tragu Papinih zahtjeva, a on između ostalog traži da biskupi zakorače put Božjeg naroda, nuka ih da jedu sa siromašnima, te da se ne voze u skupim limuzinama.

Također, iz njegovih se poruka može iščitati da su mu neprihvatljivi špekulantski poslovi u biskupijama, kakvih je, nažalost, bilo podosta u Hrvatskoj.

Komentari