Radnička linija gasi se u prosincu

Novi vozni red ukida zadnji vlak iz Varaždina za Ivanec, Lepoglavu i Golubovec - putnici nezadovoljni i traže pomoć

Objavljeno: 29.08.2016. 08:40

Zadnja izmjena: 29.08.2016. 08:43

Foto: Grad Ivanec

Novi vozni red za 2016./2017., koji na snagu stupa u prosincu ove godine, predviđa ukidanje kasne željezničke putničke linije na relaciji Varaždin – Ivanec – Lepoglava – Golubovec, koja inače kreće iz Varaždina u 22:22 sati. Ovo ukidanje linije izazvalo je nezadovoljstvo putnika, koji su pomoć zatražili i od Grada Ivanca.

- Poznato je da je riječ o radničkoj liniji, koju većinom koriste radnici zaposleni u proizvodnim tvrtkama u Varaždinu, čija su primanja niska i koji objektivno nemaju mogućnost da si osiguraju drugu vrstu prijevoza. S pokušajima gašenja ove linije zbog, kako su tvrdili u HŽ-u, njene nerentabilnosti, borimo se još od 2011. godine, kada je Grad Ivanec apelirao na HŽ da njeno ukidanje neka ne prelama preko radničkih leđa i da uštede nađe u drugim segmentima svoga poslovanja. – naznačio je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić.

U borbu za očuvanje te linije 2011., nastavlja Batinić, uključili su se s Varaždinskom županijom i gradonačelnikom Lepoglave Marijanom Škvarićem. HŽ je tada tražio od županije i lokalnih samouprava da za troškove održavanja dviju linija na relaciji Varaždin – Ivanec – Golubovec izdvoje 500 tisuća kuna, otkriva Batinić.

– To smo smatrali direktnom ucjenom i nedopustivim ponašanjem javne tvrtke u vlasništvu države. – naznačuje Batinić i nastavlja: – Smatramo da zbog gospodarske situacije i skromnih primanja zaposlenih u proizvodnji HŽ treba pokazati osjetljivost prema ovoj populaciji i ovu liniju ne dirati. Jer javni prijevoz nije samo ekonomska, već i socijalna kategorija!

Batinić je podsjetio i na to da Grad Ivanec HŽ-u obratio s prijedlogom izgradnje nove željezničke postaje u Ivanečkom Naselju, ali se HŽ, kaže Batinić, „na tu inicijativu oglušio“.

 

Komentari