LAG SJEVEROZAPAD

Novih 2 milijuna kuna za male poljoprivrednike iz Ministarstva poljoprivrede

Objavljeno: 10.06.2020. 18:47

Zadnja izmjena: 10.06.2020. 18:57

Odlukom Ministarstva poljoprivrede Lokalnoj akcijskoj grupi - Sjeverozapad dodijeljeno je još milijun i 996 tisuća kuna za potporu lokalnom razvoju u okviru inicijative LEADER.

- Lokalna akcijska grupa - Sjeverozapad ostvarila je najveću naknadnu dodjelu sredstava od svih LAG-ova u Republici Hrvatskoj, temeljem kriterija odabira koji su uključivali veličinu lokalne akcijske grupe, aktivnosti u provedbi LAG natječaja, kvalitetu rada u provedbi natječaja te produktivnost LAG- a, koji se temeljio na omjeru broja objavljenih LAG natječaja u odnosu na broj zaposlenih, naglasio je Mario Željezić, voditelj Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad.

Nakon što odluka Ministarstva poljoprivrede postane pravomoćna LAG Sjeverozapad će započeti pripreme za raspisivanje novog natječaja, koji će biti raspisan u jesen ove godine.

Sredstva isključivo za projekte OPG-ova

- Ovih, gotovo 2 milijuna kuna namijenit ćemo isključivo za raspis LAG natječaja, dakle, za financiranje projekata obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na našem području. Budući da smo na prvom LAG natječaju za provedbu Tipa operacije 6.3.1., koji je bio namijenjen malim poljoprivrednim proizvođačima, vidjeli da je njihov interes za bespovratnim sredstvima bio veći od 2,5 milijuna kuna, koliko smo imali na raspolaganju za taj tip operacije, povećat ćemo alokaciju za taj tip operacije i većinu ovih bespovratnih sredstava iz Programa ruralnog razvoja namijeniti upravo za poticanje njihove konkurentnosti, rekao je Emil Tkalec,  LEADER menadžer LAG-a Sjeverozapad.

S novih 2 milijuna kuna Lokalna akcijska grupa - Sjeverozapad tako će ove godine dodijeliti bespovratna sredstva za još najmanje petnaest projekata malih poljoprivrednih gospodarstava.

Za ruralni razvoj čak 11 milijuna kuna

- Sredstva koja nam je dodijelilo Ministarstvo poljoprivrede priznanje je za rad Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad u provedbi LAG natječaja, budući da smo prema jasnim kriterijima prikupili najviše bodova od svih lokalnih akcijskih grupa u Republici Hrvatskoj. Ostvarili smo sve planirane ciljeve i u provedbi natječaja iz Programa ruralnog razvoja, za koje smo namijenili 9 milijuna kuna. S ovih 2 milijuna dodatnih sredstava bit ćemo u prilici ove godine raspisati novi natječaj, na kojem ćemo našim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima omogućiti da bespovratnim sredstvima podignu svoju konkurentnost i ukupni tržišni potencijal. Ovakva podrška najpotrebnija je upravo malim obiteljskim gospodarstvima, jer ona iz vlastitih prihoda ne mogu osigurati sredstva za ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju i proširenje proizvodnje. Posebno valja naglasiti kako će naš LAG u samo dvije godine u ruralni razvoj uložiti čak 11 milijuna kuna na području 14 jedinica lokalne samouprave u našoj županiji, istaknuo je Marijan Škvarić, predsjednik Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad.

U LAG-u Sjeverozapad napominju kako se sve informacije vezane za natječaje pravodobno objavljuju  na njihovoj web stranici www.lagsz.hr te da će nositelji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s njihovog područja imati dovoljno vremena da nakon raspisa LAG natječaja pripreme i prijave svoje projekte.

 

 

Komentari