MALONOGOMETNI KLUB NOVI MAROF

Novomarofski futsal klub jednom nogom ponovo u Prvoj ligi

Objavljeno: 22.05.2020. 20:24

Zadnja izmjena: 22.05.2020. 20:42

Jedan od najpoznatijih klubova s područja Novog Marofa je zasigurno MNK Novi Marof. Sportska udruga koja uskoro slavi 30 godina rada bila je već u najvišem rangu natjecanja u hrvatskom futsalu, a upravo im se pruža prilika da ponovo uđu u društvo najboljih malonogometnih klubova.

Odlukom HNS-a natjecanje u 2. HMNL se neće nastaviti a prvenstvena ljestvica se zaključuje prema zatečenom stanju. Kako su seniori MNK Novi Marof u trenutku prekida bili vodeća momčad proglašeni su prvacima 2. HMNL regija Zapad. Time su stekli pravo sudjelovanja u kvalifikacijama za popunu 1. HMNL.

Kvalifikacije će se održati krajem lipnja ili početkom srpnja, a suparnici ekipi iz Novog Marofa bit će momčadi Osijeka i Murtera. Mjesto održavanje bit će Zagreb ili Karlovac.

Ambicije su jasne

Predsjednik MNK Novi Marof Dragutin Đakmanec uvjeren je da ima ekipu koja će izboriti ulazak u 1. HMNL.

- Definitvo želimo povratak u Prvu ligu, cijelu sezonu smo se maksimalno pripremali i ulagali baš za to.  Ali, mora se još puno stvari poklopiti jer proračun kluba mora biti dva ili tri puta veći da bi opstali u Prvoj ligi. Mislim da ne možemo uspjeti samo s podrškom iz naše sredine. Trebat će nam podrška iz šire gospodarske zajednice i Varaždinske županije. Za sada od tamo nismo dobijali ništa, pa bi ovo mogla biti prilika da nam se izađe u susret. Mi imamo i veliki omladinski pogon, 70 polasnika škole nogometa, natjecateljsku kadetsku i juniorsku ekipu i sve što jedan prvoligaški klub treba imati. Za sada smo sve to postigli kroz odricanja i uz pomoć lokalnih sponzora i Grada Novog Marofa, rekao je Đakmanec.

Financije još treba osigurati

U MNK Novi Marof procjenjuju kako bi im za ostanak u Prvoj ligi, za narednu sezonu trebalo skromnih 375.000 kuna.   U drugoligaškoj sezoni prolazili su s 160.000 kuna, dok npr. pretposljednja ekipa 1. HMNL Alumnus Sesvete ima godišnji proračun od 700.000 kuna. Klubovi koji su u vrhu lige sezonu završe s troškom od oko 2,5 milijuna kuna.

- Mi svoje troškove svodimo na minimum. Igrači ne dobivaju naknade, a klub im osigurava opremu, putne troškove, prehranu na dan utakmice i dr. Štedimo i na prijevozu, pa često gostovanja odradimo s privatnim automobilima jer je minimalan broj igrača za utakmicu 14. Za prvu ligu ne namjeravamo dovoditi pojačanja sa strane već zadržati sadašnju ekipu ali udvostručiti broj treninga. Zato bi nam bila velika pomoć kada bi nam Varaždinska županije odobrila besplatne termine u sportskoj dvorani, koju sada plaćamo. Osim seniora termine imaju i škola nogometa, kadeti i juniori te njihove domaće utakmice, tako da nam je do sada za dvoranu odlazilo više od 38.000 kn godišnje, dodao je Đakmanec.

Natjecanje 1. HMNL za natjecateljsku godinu 2019./20. nastavit će se 12. ili 19. lipnja 2020, uz promijenjene Propozicije natjecanja u dijelu doigravanja, ako se dobije odobrenje Nacionalnog stožera civilne zaštite RH. Kalendar natjecanja i odluka o izmjenama Propozicija natjecanja donijet će se naknadno, pa su zato u igri dva termina za odigravanje kvalifikacija.

Komentari