grad novi marof

Novomarofska knjižnica uskoro stiže na kućni prag građana, evo detalja

Objavljeno: 24.10.2022. 11:50

Kako bi se podigla čitalačka kultura i osigurala veća dostupnost usluga knjižnice, u Gradu Novom Marofu počinje projekt "Čitanje na kotačima" kojim će Gradska knjižnica i čitaonica stizati na kućni prag građana.

U sklopu toga, danas je potpisan ugovor o suradnji s tvrtkom Autobus d.o.o. koja će u sklopu projekta nabaviti kombi vozilo u kojem će se nalaziti knjižnica u malom. Ugovor su potpisali ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof Lidija Zečević te direktor tvrtke Robert Vrhovski, a potpisivanju su prisustvovali i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač te Zoran Hegedić, načelnik Općine Breznički Hum koja je partner na projektu.

- Grad Novi Marof jedno je od najvećih područja u cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a u projekt se uključila i Općina Breznički Hum s kojom imamo odličnu suradnju i koja značajno koristi prostore Kulturnog centra i knjižnice. Samim time, i njihovi i naši stanovnici moći će koristiti usluge knjižnice, pogotovo bibliokombi čime će se, vjerujem, povećati broj korisnika naše knjižnice.Nakon što projekt završi, osigurat ćemo sredstva, kako u proračunu Grada, tako i u proračunu Općine Breznički Hum kako bi se i dalje nastavio - rekao je Jenkač.

Stanice bibliobusa

Projekt vrijedan više od 2 milijuna kuna je u 85-postotnom iznosu sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, dok se preostalih 15 posto financira iz državnog proračuna. Kako je pojasnila ravnateljica Zečević, osim nabave kombi vozila koje će koštati 745 tisuća kuna, projekt obuhvaća i razne radionice. Stanice bibliokombija nalazit će se na području Grada Novog Marofa i Općine Breznički Hum, točnije u blizini škola, vrtića i društvenih domova. 

- Dio naše općine je visinsko područje gdje pretežno žive staračka domaćinstva. Njima ćemo prvenstveno približiti ovu uslugu. Naravno, i svima ostalima kojima nije lako doći do knjižnice u Novom Marofu - dodao je Hegedić.

Komentari