O financiranju političkih aktivnosti: "Novi će zakon pokazati koliko je sredstava utrošeno"

Objavljeno: 30.11.2012. 14:13

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: -

Kako bi se političke stranke i neovisni kandidati što bolje pripremili za predstojeće lokalne izbore, koji će se po prvi puta provoditi sukladno Zakonu o financiranju političkih aktivnost i izbore promidžbe, u Županijskoj je palači na tu temu održan okrugli stol. 

- Pred nama su prvi lokalni izbori koji će se provoditi po novom Zakonu o financiranu političkih aktivnosti i predizborne promidžbe koji je najbolji koji je Hrvatska dosad imala, ali ujedno i najzahtjevniji - rekao je voditelj projekta i predstavnik Transparency Internationala Hrvatska Zorislav Antun Petrović.

Ono najbitnije što je predviđeno zakonom jest objavljivanje svih donacija i objavljivanje svih rashoda. 

- Građani će točno vidjeti odakle je novac došao i tko je podržao koju političku opciju. Također, vidjet će na koji se način netko domogao vlasti - pojasnio je Petrović.

Ukoliko se političari neće držati spomenutog zakona, najdrastičnija je kazna uskraćivanje povrata sredstava koje su uložili u izbornu promidžbu.

- Političke strane i kandidati za gradonačelnike, načelnike i župane imaju pravo na povrat sredstava ukoliko prođu određeni postotak. No, ukoliko ga neće poštovati, sredstva neće dobiti - dodao je.

Prof. dr. sc. Dražen Lalić istaknuo je pak da spomenuti zakon svakako treba implementirati kako više ne bi bilo anonimnih donacija.

Okrugli su stol, inače, organizirali županijsko Antikorupcijsko povjerenstva i županijsko Etičko povjerenstva za praćenje Etičkog kodeksa ponašanja nositelja političkih dužnosti  u suradnji s Transparency Internationalom Hrvatska

 

 

 

 

Komentari