projekt u tijeku

O stanju u regionalnom parku Mura - Drava bilo je riječi na današnjem stručnom skupu

Objavljeno: 22.02.2017. 12:10

Zadnja izmjena: 22.02.2017. 12:10

Foto: Petra Mlinarić

Na današnjem Stručnom skupu koji je organizirao Savez udruga Dravska liga u suradnji s Upravnim odjelom za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije bilo je riječi o biološkoj raznolikosti regionalnog parka Mura – Drava.

Naime, od proteklog lipnja Savez provodi projekt o šumama i biološkoj raznolikosti regionalnog parka Mura – Drava koji se proteže duž pet županija, na 86 tisuća hektara.

- Stanje u regionalnom parku Mura-Drava je lošije nego što smo mislili i zato je krenuo ovaj projekt, da utvrdimo koje su sve ugroze koje nam dovode u pitanje biološku raznolikost i bogatstvo šuma koje su jedan od razloga da se taj prostor zaštiti jer je šuma jedno veliko stanište, a prema Naturi 2000, staništa i ptice su osnovne stvari zbog kojih se neki prostor zaštićuje na taj način. – rekla je predsjednica Saveza, Dora Radosavljević.

Također, prema riječima predsjednice Saveza, od tog projekta se očekuje prijedlog monitoringa u budućnosti, gdje bi se trebala i osnažiti suradnja s javnim ustanovama, sa svim gospodarskim i drugim subjektima koji žive na tom prostoru.

- Najugroženije životinjske vrste se vežu u staništa, naime, kada su ugrožena staništa, ugrožene su i te vrste koje tamo obitavaju. Danas, kad je Drava dosta modificirana i na njoj postoji mnogo zahvata, najugroženiji su zapravo riječni sprudovi i obale. Sami zahvati na prirodi i remećenje prirodnog stanja, mi remetimo sve ono što je tu oduvijek. Što je više zahvata, to je i više problema. – rekao je Ivan Grlica, stručnjak za ptice.

 

Komentari