Dan europe

O vrijednostima Europske unije djeca počinju učiti u predškolskoj dobi

Objavljeno: 09.05.2016. 12:50

Zadnja izmjena: 09.05.2016. 12:50

Foto: Sonja Ognjenović

U sklopu Europskog tjedna, a točno na Dan Europe, djeca iz 28 vrtića s područja Varaždinske županije okupila su se zajedno sa svojim odgajateljicama i odgajateljima u parku Vatroslava Jagića, kako bi kroz igru i rekvizite predstavili zemlje članice Europske unije.

Ova manifestacija, "Europu u malom" dovodi u centar Varaždina, već 16 godina za redom.

“Mislimo da je ovo projekt koji je zapravo jedinstven u Hrvatskoj, uglavnom su povodom europskog tjedna svi projekti namijenjeni osnovnoškolskoj ili srednjoškolskoj dobi, a mi smo ciljali na vrtiće, na one najmanje, da ih od malih nogu učimo vrednotama EU, da ih upoznajemo s različitostima koje EU nudi, dio čije zajednice smo i mi.” – komentirao je Alen Kišić, zamjenik župana Varaždinske županije

Djeca na ovaj način uče o toleranciji, običajima drugih država, o poznatim ličnostima drugih država, te o različitosti koja je temelj tolerancije. Svaki je vrtić, baš kao što je to i sa državama, imao omeđene granice svog teritorija u kojem su djeca, predstavljajući jednu od zemalja igrali uloge npr. Talijana, Nijemaca, Austrijanaca, Nizozemaca, Litvanaca, Iraca itd.

Komentari