počast žrtvama

Obilježavanje 71. godišnjice pogibije mladih mještana kod Matušina u Makojišću Donjem

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 25.02.2018. 15:33

Zadnja izmjena: 25.02.2018. 15:33

Predstavnici udruge Hrvatskih domobrana ogranak Novi Marof i Grada Novoga Marofa predvođeni gradonačelnikom Sinišom Jenkačem u subotu su položili vijenac i zapalili svijeće odavši tako počast žrtvama poraća u zaselku Matušini u Makojišću Donjem.

Riječ je o 71. godišnjici pogibije mladih mještana tog zaselka koji su pogubljeni na kućnom pragu gotovo dvije godine po završetku Drugog svjetskog rada. Nevine žrtve stradale su 22. veljače 1947. godine nakon što ih je komunistička vlast pogubila bez suđenja unatoč činjenici da je 23. kolovoza 1945. godine donijeta opća amnestija za sve sudionike Drugog svjetskog rata. Na obilježavanju tog tragičnog događaja, kod spomen obilježja podignutog u znak sjećanja na stradavanje njihovih sumještana, i ove se godine okupio veliki broj mještana.

U prigodnom govoru gradonačelnik Jenkač zahvalio je svima koji su dosad imali snage i hrabrosti te podigli spomenik i održali sjećanje na ovaj nemili događaj. Dodao je da se ovog, ali i svih takvih događanja, treba prisjećati jer narod koji ne zna svoju prošlost nema ni budućnosti. Ukazao je na pogubnost totalitarnih režima zbog kojeg su, naglasio je, u zaseoku Matušini stradali nevini mještani samo zbog toga jer su pjevali hrvatske pjesme.

– Treba osuditi sve totalitarne režime bez obzira radi li se o nacističkim, fašističkim i/ili komunističkim totalitarnim režimima – zaključio  je Jenkač.

Nakon govora, blagoslov i molitvu za stradale predvodio je velečasni Vjekoslav Vidaček iz Župe Madžarevo. Uz gradonačelnika Jenkača na obilježavanju su bili i njegovi zamjenici Ivica Šantek i Ivan Tuk te gradski vijećnici.

 

Komentari