GRAD VARAŽDIN

Obilježena 30. obljetnica 5. bojne 1. A brigade ZNG „Tigrovi“

Objavljeno: 14.05.2021. 18:05

Zadnja izmjena: 14.05.2021. 18:43

Na  mjestu gdje je prije 30 godina osnovana 5. bojna 1. A brigade ZNG „Tigrovi“, u dvorcu u Vinici, gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok čestitao je u petak na obljetnici osnivanja te proslavljene postrojbe Hrvatske vojske. U pratnji Varaždinske građanske garde i svojih suradnika, gradonačelnik je prethodno položio vijenac i upalio svijeću u spomen na poginule pripadnike 1. A brigade zajedno s ostalim izaslanstvima.

U svom pozdravnom govoru na središnjoj svečanosti u atriju dvorca Vinica istaknuo je zasluge  svih branitelja, a naročito pripadnika Tigrova u stvaranju suverene Hrvatske. Naglasio je da su to su bili obični, marljivi ljudi iz sjeverozapadne Hrvatske koji su napustili svoja radna mjesta, prijatelje i obitelji te se hrabro i nesebično među prvima uputili u obranu domovine. Moramo im odati počast i biti im zahvalni te se u spomen na njihovo djelo i dalje  zalagati za ekonomski i gospodarski snažnu Hrvatsku – sažetak je misli gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka u govoru okupljenim braniteljima i uzvanicima na proslavi 30. obljetnice Tigrova.

Vijence su također položili i odali počast braniteljima ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kao izaslanik predsjednika Vlade, brigadni general Ivan Raos izaslanik predsjednika Republike Hrvatske te Anđelko Stričak, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora. Državni tajnik Zdravko Jakob bio je izaslanik ministra obrane, a svoj doprinos svečanosti dali su uz gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka  također zamjenica načelnika općine Vinice Mirjana Jambriško i zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin.

Domaćin svečanosti bio je Tomica Kranjčec, predsjednik varaždinske županijske veteranske udruge Tigrova. O ratnom putu proslavljene postrojbe iz koje je kasnije oformljena 7. gardijska brigada govorili su general zbora Josip Lucić i satnik Zdravko Zajec te Ilija Vučemilović u ime središnje udruge Tigrova iz Zagreba.

U atriju dvorca priređena je izložba ratnih fotografija, a izloženi su i ratni trofeji koji svjedoče impresivnom ratnom putu 5. bojne 1. A brigade. Na kraju svečanosti, obiteljima poginulih pripadnika Tigrova ministar Tomo Medved uručio je spomen plakete.

 

Komentari