šemovečka bitka

Foto - Obilježena 79. obljetnica jedne od najkrvavijih bitaka na ovim prostorima

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 04.10.2022. 15:52

Zadnja izmjena: 04.10.2022. 15:53

U Spomen parku u Šemovcu, kod spomenika Plamen revolucije u utorak se okupilo više od stotinu antifašista s područja Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije kako bi obilježili 79. obljetnicu Šemovečke bitke.

U jednoj od najkrvavijih bitaka 3. listopada 1943. godine poginulo je 76 antifašista, a okupljeni su im odali počast polaganjem vijenaca kod spomenika žrtvama fašizma kod Osnovne škole Šemovec i Spomen parku u Šemovcu, kod spomenika Plamen revolucije. Načelnica Verica Vitković naglasila je kako Općina Trnovec Bartolovečki vodi brigu o svojim spomenicima, kao i o spomenicima Narodnooslobodilačke borbe.

-Jedan od njih je i ovaj spomenik u Šemovcu, a ove smo godine u našem proračunu izdvojili značajna sredstva kako bi uredili postolje i okoliš. Cilj nam je da i dalje vodimo brigu o spomenicima i njegujemo tradiciju naših predaka – rekla je Vitković pozvavši i Varaždinsku županiju da se s financijskim sredstvima uključi u uređenje gornjeg dijela spomenika kako bi bio na čast ovog mjesta i cijele Varaždinske županije.

Uz brojne delegacije na obilježavanju Šemovečke bitke bile su saborske zastupnice Natalija Martinčević i Barbara Antolić Vupora. Zatim zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković te načelnici općina Martijanec i Jalžabet Branimir Nađ i Rajko Solar. U Šemovec je stigao i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin.

Komentari