USJP RODA

Obilježeno 30 godina od osnutka SJP PU varaždinske „Roda“

Objavljeno: 18.03.2021. 17:56

Zadnja izmjena: 18.03.2021. 18:11

Na današnji dan osnovana je Specijalna jedinica policije policijske uprave Varaždin, pa je tako i danas obilježena 30 obljetnicu osnutka. U spomen svim poginulim suborcima na varaždinskom groblju položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a svečanost je predvodio velečasni Ivica Horvat.

- Svoje poginule suborce nećemo nikada zaboraviti i nećemo dopustiti da se zaboravi njihova žrtva. Nažalost, jedino što možemo jest odati im zasluženu počast paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, rekao je Dražen Vitez, predsjednik Udruge specijalne jedinice PU varaždinske „Roda“ .

Iako je prvotno bilo planirano održavanje velike svečanosti, nažalost, zbog još uvijek nepovoljne situacije uzrokovane pandemijom COVID-a - 19 te preporuka i mjera Stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, načelnik PU varaždinske, sukladno tome priredio je prijem za rukovodstvo Udruge u prostorijama PU varaždinske. Uz prigodno slovo, predsjednik Udruge Dražen Vitez, u znak zahvalnosti uručio je Spomen plaketu načelniku PU Predragu Benčiću, ratnom načelniku PU Ivanu Žitnjaku, posthumno ratnom zapovjedniku postrojbe Goranu Mihaliću i velečasnom Ivanu Horvatu.

Specijalna jedinica policije „RODA“ u Domovinskom je ratu pokazala izvrsnu organizacijsku sposobnost, zajedništvo i odlučnost u oslobađanju Republike Hrvatske. Osim značajnog doprinosa u oslobođenju grada Varaždina, jedinica je sudjelovala u oslobađanju prostora diljem Lijepe Naše, proživjela najteže trenutke u Karadžićevu kod proboja u Vukovar, te provela niz godina na Velebitu. Brojne pohvale, priznanja i odlikovanja ukazuju na hrabrost, sposobnost i obučenost ove jedinice, kao i na zajedništvo, poštovanje i organiziranost njezinih pripadnika.

 

 

 

Komentari