CKI "DRAGUTIN NOVAK" LUDBREG

Objavljen drugi dio dokumentarnog filma o ludbreškoj zavičajnoj zbirci

Objavljeno: 09.08.2020. 11:39

Zadnja izmjena: 09.08.2020. 11:41

Nakon što je objavljen prvi dokumentarac produkciji Centra za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” koji govori o povijesti i razvoju Etnografske i Sakralne zbirke kao temelja za razvoja budućeg Muzeja grada Ludbrega, nastavljena su snimanja serijala.

U drugom nastavku kratkog dokumentarnog filma pažnju su posvetili Zavičajnoj zbirci. Glavni protagonist ovoga puta je Stjepan Belović, umirovljeni profesor povijesti i zemljopisa te začetnik same Zbirke.

Kroz petnaestominutni film gledatelji imaju priliku iz prve ruke doznati kako je sve krenulo – što je potaknulo gospodina Belovića da se upusti u prikupljanje etnografskih predmeta zajedno sa svojim učenicima, s kakvim poteškoćama su se susreli na tom putu, kako je Zbirka napredovala, gdje se ona danas nalazi i kakva je njena budućnost.

Prva izložba zavičajne zbirke nakon preseljenja u Centar organizirana je 1992. godine, a stalni postav je formiran 17. prosinca 1997. Stalni je postav odabrala Ljerka Albus, viši kustos, a izložena su 54 predmeta od kojih neki nisu dostupni javnosti radi konzervatorskih radova i zaštite. Stalni postav je rasformiran 2005. godine.
Do nastavka daljnjeg sustavnog prikupljanja građe dolazi od 1998. Najveći dio predmeta iz zbirke prikupljen je donacijama građana, pa je u cilju njegovanja atmosfere očuvanja tradicijske kulture ludbreškog kraja pokrenuto i dodjeljivanje zahvalnica za doprinos u očuvanju kulturne baštine onim građanima koji su značajno donirali zbirku.
Zavičajna zbirka protekle je godine preseljena u adekvatan depo u dvorcu Batthayany gdje čeka osnivanje muzeja u kojem će biti izložen.
Danas zbirka broji više od 700 predmeta i stalno se nadopunjava. Dokumentarni film možete pogledati ovdje.

Komentari