žito i kultura

Očuvanje tradicije pokazalo se i u Grešćevini na Žetvenim svečanostima

Objavljeno: 09.07.2016. 19:51

Zadnja izmjena: 10.07.2016. 08:30

Foto: Siniša Sović/Foto agencija Sjever

Udruga Biserna dolina iz Grešćevine, na području Grada Varaždinskih Toplica, organizirala je žetvenu svečanost u projektu „Od polja do stola i krova“. To je četvrta manifestacija kojom se prezentiratirala berba žita na starinski način, s ciljem očuvanja tradicije i baštine.

Početak okupljanja bio je na trgu u Grešćevini u 15 sati, a zatim se konjskim zapregama otišlo na polje, gdje se održala ručna žetva raži uz pjesmu.

Manifestacija završava na trgu roštiljadom i zabavom pod zvijezdama uz Family band. Kako i vremenska prognoza ide na ruku organizatorima, danas je bio dan kada se u Grešćevini još jednom pokazalo kako se čuvaju tradicija i baština.

U tome su Udruzi Biserna dolina pomogli prijatelji iz KUD-a Elizabeta i konjičkih udruga iz susjedne općine Jalžabet.

– U našem projektu „Od polja do stola i krova“ vikend nakon ovog, požnjeveno žito ćemo dopremiti na trg u Grešćevini. Slama je za krov, a žito za kruh. Treći dio događanja je u suradnji s Udrugom „Naš zavičaj“ iz Krapine. Radi se o projektu „Škop“ pa ćemo slamom pokriti etno alatke za obradu zemlje, nadstrešnicom u centru sela ispod koje su izloženi plug, ornice, sijače i drugi alat kao podsjetnik na stara vremena. Sve završavamo 14. kolovoza raženim delicijama na stolu“, najavila je predsjednica Udruge Biserna dolina.

Komentari