bogati program

Od 13.-15.rujna u Lepoglavi Međunarodni festival čipke - zemlja partner Kraljevina Španjolska

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 10.09.2019. 08:21

Zadnja izmjena: 10.09.2019. 08:21

Od 13. do 15. rujna u Lepoglavi će se održavati 23. Međunarodni festival čipke. Tema ovogodišnjeg festivala je "Čarobna kraljevska čipka", a zemlja partner Kraljevina Španjolska.

Kako je istaknuo gradonačelnik Marijan Škvarić, ove se godine slavi 10 godina od uvrštavanja lepoglavske čipke na UNESC-ovu nematerijalnu baštinu. Sudionici ovogodišnjeg Festivala dolaze iz čak 16 zemalja i 11 hrvatskih čipkarskih centara. - Ove godine u Lepoglavu dolaze brojni izlagači među kojima po prvi puta i izlagači iz Južne Amerike. S obzirom na broj sudionika, možemo reći da je naš Festival najveći čipkarski festival u Europi – rekao je Dejan Bjelivuk, predsjednik udruge Ekomuzej Lepoglava.

U okviru Festivala bit će održani Dani europske baštine, koji će za cijelu Hrvatsku biti otvoreni upravo u Lepoglavi. Održane će biti brojne radionice te stručna predavanja, tradicionalni sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata, a sve će biti popraćeno i zabavnim programom te nastupom folklornih skupina iz okolnih i drugih krajeva Hrvatske.

Na Festivalu će se, uz nezaobilazni flamenco i program koji će organizirati Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske, predstaviti zemlja partner 23. Međunarodnog festivala čipke. Organizator Festivala predstavit će se izložbom "Čarobna čipka". - Na izložbi će biti predstavljene tradicijske čipke iz opusa Danice Bresler, bit će predstavljena povijest čipkarstva u svijetu, predstavit ćemo keramiku s motivima lepoglavske čipke te replike povijesnih kostima s originalnom lepoglavskom čipkom. Posjetitelji ćemo prikazati i haljine od žice s tradicionalnim motivima lepoglavske čipke te ukrase za kosu i nakit s motivima lepoglavske čipke. Po prvi puta moći će se vidjeti i rezultat simbioze lepoglavske čipke i samoborskog kraluša te krinoline s motivima lepoglavske čipke otisnute na bijelom platnu – otkrila je upraviteljica Zadruge lepoglavske čipke Karmen Šoštarić. 

Komentari