DRŽAVNA MATURA

Od danas počinje pisanje ispita državne mature, evo detalja

Objavljeno: 01.06.2021. 08:21

Zadnja izmjena: 01.06.2021. 13:18

Danas počinju ispiti državne mature za ljetni rok, a na ispite izlazi čak 31 779 prijavljenih kandidata, od kojih su 27 008 ovogodišnji maturanti.

Kako prenosi Jutarnji, ukupan broj prijavljenih ispita za ljetni rok državne mature je 118 977, a najviše se prijava odnosi se na obavezne predmete na maturi, odnosno na matematiku, hrvatski jezik i engleski jezik. Od izbornih predmeta najčešće su prijavljivani ispiti iz fizike, biologije, politike i gospodarstva te kemije. Ove se godine pisanje ispita mature organizira kroz pet tjedana - objava prvih rezultata bit će 14. srpnja, a rok za prigovore je do 16. srpnja. Konačna objava rezultata najavljena je za 21. srpnja, dok je 23. srpnja podjela svjedodžbi.

Posebnost i ovogodišnje mature jest ta da se održava u epidemiološkim uvjetima, a pisati ispite mogu doći i učenici kojima je izrečena mjera samoizolacije ukoliko im temperatura nije viša od 37,3, odnosno nemaju simptome covida. - Omogućavanje pisanja mature za učenike u samoizolaciji omogućeno je u interesu učenika jer oni nisu bolesni, ne smiju imati nikakve simptome, a ukoliko ih imaju, moraju napraviti PCR test, mjeri im se temperatura, kontrolirano ulaze i izlaze iz škola; čuva ih se na većem razmaku i strogo kontrolira tako da su svi maksimalno zaštićeni - poručili su iz Ministarstva.

Komentari