kreativne modne revije

Od sljedećeg tjedna u palači Herzer počinje jedinstveni 'Mjesec varaždinskog šnajderaja'

Objavljeno: 17.03.2017. 20:02

Zadnja izmjena: 17.03.2017. 20:02

Foto: Turistička zajednica Grada Varaždina

Od 22. ožujka do 23. travnja u varaždinskoj palači Herzer održat će se Mjesec varaždinskog šnajderaja, kojeg zajednički organiziraju Turistička zajednica grada Varaždina i Gradski muzej Varaždin.

Ravnatelj GMV-a Miran Bojanić Morandini naglasio je kako tekstilna industrija Varaždina svoj vrhunac doživljava osamdesetih godina prošlog stoljeća.

 - No i kad su s proizvodnih trakla izlazili milijuni odjevnih predmeta, u Varaždinu su postojali „male“, ali kreativne modne krojačice poznatije kao „varaždinske šnajderice“. Njihov značaj u golobaliziranom svijetu bit će sve veći jer Varaždinci su oduvijek htjeli izraziti svoju posebnost i kreativnost i kroz odjevne predmete. – rekao je Morandini i dodao kako je zbog toga i nastala želja predstavljanja jedne takve modne krojačice u Muzeju.

Naime, riječ je o Katici Segelin, koja je prema izjavi ravnatelja muzeja, dugi niz desetljeća čuvala i njegovala svoj osobni modni izričaj.

Uz izložbu, tijekom četiri petka u palači Herzer će se održati modne revije na kojima će devet varaždinskih kreatorica predstaviti svoje kolekcije. Na posljednjoj, tematskoj reviji nazvanoj Volim 'Varaždin. Nosim Varaždin', predstaviti će se njihovi modeli inspirirani Varaždinom.

 

 

 

 

 

Komentari