POPIS POLJOPRIVREDE

Od sutra počinje Popis poljoprivrede 2020. i na području Ivanca - Saznajte zašto se provodi, tko je obveznik…?

Objavljeno: 13.09.2020. 18:21

Zadnja izmjena: 13.09.2020. 18:23

U ponedjeljak, 14. rujna, na području cijele Hrvatske, pa tako i na području grada Ivanca počinje Popis poljoprivrede 2020. godine.

Na području Ivanca provodit će ga Popisni centar Ivanec koji obuhvaća područje gradova Ivanec i Lepoglava te općina Bednja, Maruševec, Klenovnik i Voća Donja.

U Popisnom centru rade voditelj, jedan član i tri kontrolora koji obučavaju, kontroliraju i vode popis. Na navedenom području bivše općina Ivanec popis će obavljati 23 stručno osposobljena popisivača.

Što je Popis poljoprivrede?

Popis poljoprivrede je opsežno statističko istraživanje poljoprivrednih gospodarstava, a u RH se provodi drugi put.

Zašto se provodi?

Svrha Popisa jest obuhvatiti podatke o strukturi poljoprivrednih gospodarstava koji će biti usporedivi na razini EU i osigurati potrebnu statističku bazu za planiranje, provedbu, nadzor, procjenu i reviziju povezanih politika, osobito Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP-a).

Dobiveni podaci omogućit će planiranje mjera ruralnog razvoja, korištenja zemljišta i planiranje okolišnih politika te politika za prilagodbu klimatskim promjenama.

Podaci će se koristiti isključivo za statističke svrhe i neće se objavljivati kao pojedinačni.

Zašto je koristan?

Rezultati popisa poljoprivrede omogućit će poljoprivrednicima da bolje planiraju daljnje poljoprivredne aktivnosti i određuju svoja područja rada. Jasna slika stanja u poljoprivredi, što je jedan od glavnih ciljeva Popisa, važna je za sve poljoprivrednike u RH.

Tko je obuhvaćen Popisom poljoprivrede?

Obuhvaćeni su poljoprivrednici s gospodarstvom koje ima:

  • više od 0,40 ha poljoprivredne površine i/ili 0,5 stočnih jedinica
  • manje od 0,40 ha poljoprivredne površine, ali s najmanje 0,1 ha voćnjaka ili vinograda, s bilo kojom površinom rasadnika, površinom pod povrćem, sjemenskim usjevima, presadnicama cvijeća i ukrasnog bilja ili gljiva namijenjenim tržištu te sve pčelinje zajednice

Popis ne obuhvaća gospodarstva koja se bave preradom poljoprivrednih proizvoda, šumarstvom i ribarstvom,. Također, ne obuhvaća ni površine pod povrtnjacima za vlastite potrebe s manje od 100 m2.

Komentari