Od Zimmer Frei do Airbnb-a

U Ludbregu održana tribina: Vaša kuća, vikendica i stan kao izvor prihoda

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 03.10.2018. 11:13

Zadnja izmjena: 03.10.2018. 11:14

Jučer je u Centru za kulturu i informiranje „Dragutin Novak“, na inicijativu vijećnika Županijske skupštine Varaždinske županije Krešimira Horvata, a u organizaciji TZ Varaždinske županije održana tribina o privatnom smještaju.

Ispred Turističke zajednice Varaždinske županije predavanje je održao direktor Miran Bojanić Morandini i Martina Marčec, privatna iznajmljivačica. Obiteljski smještaj u Hrvatskoj čini 56% od ukupnog broja noćenja. Pojavom pojavi modernih on-line platformi kao što su Airbnb i Booking.com, lokalnim nekretninama, obiteljskim stanovima, kućama, vikendicama i klijetima ulazimo na globalno turističko tržište.

Kako pasivnu nekretninu pretvoriti u izvor dodatnih prihoda, što traži turist u 21. stoljeću te da li je Ludbreški kraj i općenito Varaždinska županija atraktivna za razvoj privatnog smještaja? Kroz ova pitanja predavači su pokušali ponuditi novi pogled na ono što se kod nas vrlo često i s negativnim konotacijama zove Zimmer Frei. Predstavljen je i zajednički projekt Varaždinske županije i TZ Varaždinske županije „Kuće za odmor s pričom“.

Ludbreški kraj čini 18 % površine Varaždinske županije te je jako važan u razvoju turističke ponude naše Županije. Grad Ludbreg ima ukupno 148 osnovnih i 96 pomoćnih ležajeva. U Varaždinskoj županiji u razdoblju od 1. siječnja do 1. rujna 2018. godine ostvareno je ukupno 117.072 noćenja, od čega na Ludbreškom području ukupno 6475, što čini 5,53% ukupnog noćenja u Varaždinskoj županiji.

Komentari