DAN antifašističke borbe

Odana počast poginulim i preminulim antifašistima

Objavljeno: 21.06.2021. 11:50

Zadnja izmjena: 21.06.2021. 11:57

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen kosturnice na  Gradskom groblju u Varaždinu obilježen je Dan antifašističke borbe, a počast svim poginulim i preminulim antifašistima je u pratnji Husarske garde.

U ime Varaždinske županije  odala zamjenica župana Silvija Zagorec. Uz zamjenicu župana  počast su odali i članovi Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije na čelu s Milivojem Dretarom, dužnosnici Grada Varaždina predvođeni zamjenikom gradonačelnika Miroslavom Markovićem, kao i Krešo Bosak, predstavnik PU varaždinske.

Pozvavši sve prisutne na minutu šutnje, zamjenica župana je naglasila kako danas odajemo počast poginulim i preminulim sudionicima antifašističke borbe koji su hrabro braneći našu zemlju od fašističkog okupatora, branili pravo na slobodu, jednakost, toleranciju i miran  suživot svih ljudi bez obzira na vjeru, rasu i spol.

Inače, Dan antifašističke borbe je državni blagdan u Republici Hrvatskoj koji se slavi 22. lipnja svake godine od stjecanja hrvatske neovisnosti.

Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kada je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

 

Komentari