UABA IVANEC

Odana počast poginulima prilikom prvog oslobođenja Lepoglave u 2. svjetskom ratu

Objavljeno: 14.07.2020. 18:46

Zadnja izmjena: 14.07.2020. 18:53

Povodom 77. godina od oslobođenja Lepoglave i lepoglavske kaznionice, u Lepoglavi je odana počast poginulim partizanskim borcima. Na gradskom groblju u Lepoglavi počast su im odali članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Ivanec te županijske organizacije UABA dok je ispred Grada Lepoglave počast poginulim partizanima odao zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

- Tek kad spoznamo greške iz povijesti možemo graditi zdraviju budućnost, poručio je Hrvoje Kovač dodavši da antifašizam nije isključivo vezan uz lijevu političku ideju već je riječ o civilizacijskom dosegu.

O događaju od 14. srpnja 1943. godine, koji je postao dio lepoglavske povijesti, govorila je predsjednica UABA Ivanec Marija Varović istaknuvši, između ostalog, činjenicu da je kaznionica u Lepoglavi oslobođena na godišnjicu pada Bastille što je imalo snažno simboličko značenje. 

Da odaju počast partizanskim borcima poginulima prigodom oslobađanja Lepoglave, ali i Hrvatske na održanoj je komemoraciji pozvao predsjednik županijske Udruge antifašističkih boraca i antifašista Milivoj Dretar.

Komentari