grad ludbreg

Odobren projekt energetske obnove zgrade gradske uprave u Ludbregu

Piše: Iva Habulan

Objavljeno: 06.09.2022. 11:27

Zadnja izmjena: 06.09.2022. 11:27

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je Gradu Ludbregu projekt energetske obnove zgrade gradske uprave na Javnom natječaju za energetsku obnovu kulturne baštine.

Prijavljenim i odobrenim projektom, a sukladno projektno-tehnoičkoj dokumentaciji, predviđena je zamjena dotrajalog sustava grijanja u zgradi uprave koji je posljednju rekonstrukciju imao 70.-ih godina prošlog stoljeća.

-Ponukani energetskom krizom, povećanjem cijena svih energenata, ali i zelenom tranzicijom na koju Hrvatska, ali i cijela Europska unija, polaže veliki značaj, odlučili smo modernizirati sustav grijanja u zgradi gradske uprave koja je ujedno i kulturno dobro te time smanjiti troškove energenata i zakoračiti prema energetskoj neovisnosti, što je jedan od glavnih prioriteta i ciljeva Grada Ludbrega u bližoj budućnosti - rekao je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

Projekt energetske obnove obuhvaća ugradnju dizalice topline na sustav voda-zrak, izolaciju tavana i zamjenu postojećih rasvjetnih tijela sa mnogo učinkovitijom LED rasvjetom. Navedenim zahvatima smanjit će se potrebna toplinska energija za grijanje zgrade za 27,61 %, potrošnja primarne električne energije smanjit će se za 67,70% , a planirana je i ušteda CO2 i to za 72,35%. Vrijednost investicije iznosi 3,8 milijuna kuna, a visina bespovratnih sredstava fonda iznosi 1,4 milijuna kuna.

Komentari