Odred izviđača Sirius iz Varaždina zimovao na Belecgradu

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 09.02.2013. 17:06

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Kao i proteklih godina varaždinski izviđači tradicionalno su započeli godinu odlaskom na zimovanje pa je ove godine tridesetak članova udruge Odred izviđača „SIRIUS“ iz Varaždina sudjelovalo na zimovanju održanom u planinarskom domu Belecgrad kod Beleca, od 4. do 7. siječnja.

Najmlađi sudionici zimovanja bili su učenici trećih do osmih razreda II. i V. Osnovne škole iz Varaždina te Osnovne škole Trnovec, uz nekoliko učenika s ostalih varaždinskih osnovnih i srednjih škola.

Planinarski dom Belecgrad nalazi se na atraktivnoj lokaciji na južnoj strani Ivanščice na visini od 445 m, a podno je stare utvrde Belecgrad. Sama utvrda nalazi se na 540 metara visine, a prvi puta se spominje 1334. godine kada iz posjeda Fridrika Celjskog prelazi u vlasništvo obitelji Gising.

Budući da prva tri dana zimovanju nije bilo snijega program zimovanja prilagođen je skoro proljetnim uvjetima pa su izviđači imali priliku učiti nove vještine putem raznih radionica (Robinson, Yeti), patrolnih i jatnih sastanaka te aktivnostima na otvorenom (podizanje šatora i zaklona od šatorskih krila, učenje o životu u prirodi…). Organiziran je i posjet utvrdi Belecgrad s koje se pruža pogled na planinu Ivanščicu i okolna naselja.

U kasnim popodnevnim satima organizirane su radionice na kojima su se izviđači mogli upoznati s osnovama topografije, nevidljivim pismom te raznim likovnim tehnikama (crtanje i rad sa glinamolom).

Večernji sati su bili rezervirani za društvene igre na otvorenom i u planinarskom domu gdje je organizirano i nekoliko zanimljivih turnira.

Na kraju zimovanja sudionicima su podijeljene prigodne diplome za osvojena mjesta u natjecanjima i ostalim aktivnostima zimovanja.

Zadnji dan zimovanja napadalo par centimetara snijega pa se odlazak kući i pješačenje do autobusa odvijalo u snježnim uvjetima.

 

Komentari