„Dojenje – ključ održivog razvoja“

Na okruglom stolu na temu dojenja Kišić istaknuo crne brojke: „900 više umrlih nego rođenih“

Objavljeno: 03.08.2016. 12:57

Zadnja izmjena: 03.08.2016. 13:41

Foto: Nikola Horvat

Povodom Svjetskog tjedna dojenja, u Županijskoj palači u Varaždinu održan je okrugli stol na temu „Dojenje – ključ održivog razvoja“. Na okruglom stolu, osim zainteresiranih građana, sudjelovali su zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije i pedijatrica Mirjana Kolarek Karakaš te pedijatrica Lidija Ptujec iz Doma zdravlja u Varaždinskim Toplicama.

– Nažalost, situacija je gora od one prošlogodišnje. Vitalni indeks u Varaždinskoj županiji dodatno je pao i otprilike je 61,5, odnosno govorimo o 1.455 živorođenih i 2.366 preminulih. To je više od devetsto osoba. Broj stanovništva u Varaždinskoj županiji time rapidno pada, a ovo je svrstava na dno RH. – naznačio je tom prilikom zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, istaknuvši kako je to vidljivo prema broju djece u školama, ali i mnogim drugim pokazateljima. Istaknuo je kako vitalni indeks u Varaždinu iznosi 58,7.

Kišić je istaknuo kako je prije osam mjeseci organiziran okrugli stol na kojem se ukazivalo na to što mogu napraviti županija, gradovi i općine: – Postoje neke stimulacije u novčanom smislu, međutim to nije dovoljno. Ono što predlažu demografi jest bolje zdravstvo, dostupnije obrazovanje...

„Nikako kravlje mlijeko“

Međutim, ključ svega, vjeruje Kišić, jest stabilno i dobro plaćeno radno mjesto. Dodao je kako su loši demografski rezultati i u mnogim razvijenim zemljama Europske unije. Ipak, jedina općina s pozitivnim prirodnim prirastom jest Općina Petrijanec, što je, zaključio je Kišić, vjerojatno zbog romske nacionalne manjine.

Predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije Mirjana Kolarek Karakaš, dr. med. spec. pedijatar, istaknula je važnost dojenja kao javnozdravstvenog prioriteta: – Oko 88 % djece do drugog mjeseca hrani se majčinim mlijekom, a preostalih 12 % djece na umjetnoj je prehrani. Nakon trećeg mjeseca majčinim se mlijekom hrani oko 53 % djece.

– Kada dijete prođe šest mjeseci života, taj postotak pada na svega 16 %. Liječnici preporučuju hranjenje majčinim mlijekom do godinu dana. Nakon treće godine života više nema smisla hraniti dijete majčinim mlijekom jer mlijeko gubi prehrambene vrijednosti, ali i u tom razdoblju počinje proces psihološkog odvajanja djeteta od majke. – naznačila je Kolarek Karakaš.

– Nijedna formula ne možete nadoknaditi majčino mlijeko, koje je i hrana, i ljubav, i lijek. Također, mlijeko nije istog sastava na početku i na kraju podoja, što umjetna formula ne može zamijeniti. Apeliram da se djecu do godinu dana ne hrani kravljim mlijekom. – zaključila je Kolarek Karakaš.

Komentari