Održan okrugli stol o radu Lokalnog partnerstva za zapošljavanje

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 26.04.2014. 16:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

U dvorani HGK - Županijske komore Varaždin u srijedu je održan prvi od četiri okruglih stolova na temu "Razvojne perspektive i funkcioniranje Lokalnog partnerstva za zapošljavanje".

Varaždinska županija nositelj je projekta "Jačanje lokalnog partnerstva za zapošljavanje" financiranog iz darovnice "Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja“ u okviru Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala (IV. komponenta Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) 2007.-2013.), a njime će se pružiti potpora lokalnim dionicima u razvoju i provedbi politika lokalnog zapošljavanja i razvoja ljudskih potencijala kroz partnerski pristup.

Uz Županiju partneri u projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Varaždin, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Varaždin i Razvojna agencija Sjever – DAN, a na okruglom stolu sudjelovali su svi trenutni i potencijalni članovi Lokalnog partnerstva za zapošljavanje, koji su kroz zanimljivu raspravu diskutirali o prednostima partnerstva i zajedničkih inicijativa u rješavanju izazova lokalnog razvoja te razvoju politika i strategija za zapošljavanje.

O prednostima "Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja" govorila je predstojnica HZZ Područnog ureda Varaždin Jasenka Hutinski.

- Europa nas uči i usmjerava da kroz jedan institucionalizirani oblik partnerstva zajednički sa svim dionicima na tržištu rada koji imaju utjecaj nastojimo raditi da tržište rada funkcionira i da obrazovanje bude usklađeno sa njegovim potrebama. Zajednički raspravljamo i dogovaramo sve što je važno da se spriječi nezaposlenost i da se pojačava zapošljavanje, odnosno zajednički pratimo cjeloživotno obrazovanje i osvješćujemo ljude da učiti treba cijeli život - rekla je Hutinski.

Partnerstvo u kojem sudjeluje 18 partnera i Varaždinska Županija kao nositelj rezultiralo je Strategijom razvoja ljudskih potencijala koja je sada pri kraju pa se radi nova koja se oslanja na županijsku Razvojnu strategiju.

- Pozitivni pomaci su ti da smo mi zahvaljujući ovom partnerstvu zajednički prijavili čitav niz projekata, bez obzira tko je nositelj tih projekata. Kroz pribavljanje europskih sredstava prijavom projekata rješavamo najranjive skupine i učinili smo čitav niz kvalitetnih pomaka i koraka gdje smo dugotrajno nezaposlenim osobama, osobama starije životne dobi, osobama slabije obrazovne razine i mladim osobama dodavali čitav niz novih znanja i vještina kojima oni postaju konkurentni na tržištu rada - dodala je Hutinski.

Varaždinsku županiju na okruglom stolu predstavljali su pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije Martin Hajdinjak i njegova pomoćnica Larisa Križan.

Inače, u ovom je projektu cilj okupiti postojeće i potencijalne partnere Lokalnog partnerstva za zapošljavanje, tijela koje okuplja poslodavce i predstavnike udruga i institucija. Kroz projekt se provodi 5 radionica, a riječ je o edukaciji, pisanju projekata i projektnih ideja. U sklopu projekta održat će se i 4 okrugla stola. Raspravljat će se o dosadašnjim iskustvima lokalnog partnerstva i perspektivama daljnjeg razvoja i rada. Naime, iskustva Europske unije pokazuju da je taj partnerski pristup vrlo bitan i da je potrebno uključivati ne samo donositelje odluka već dobivati i povratne informacije s terena, od udruga i ostalih javnih tijela kako bi se razradila što kvalitetnija Strategija ljudskih potencijala i kako bi se mogli predvidjeti budući trendovi na tržištu rada.

Treba istaknuti kako je Varaždinska županija među onim županijama čija je stopa nezaposlenosti među najnižima, no, zbog ipak nemale brojke onih koji nisu pronašli svoje mjesto na tržištu rada, krenulo se u europski projekt Lokalnog partnerstva kako bi tržište rada bolje funkcioniralo, spriječila nezaposlenost i povećalo zapošljavanje.

Komentari