povodom dana udomiteljstva

Održan prijem za članice Udruge udomitelja za djecu i mlade 'Zipka'

Objavljeno: 29.05.2023. 18:39

Zadnja izmjena: 29.05.2023. 19:53

Povodom Nacionalnog dana udomiteljstva koji će se u Hrvatskoj po prvi puta obilježiti 31. svibnja, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj primio je u palači Patačić članice Udruge udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije ZIPKA.

Uz Stanku Vereš, predsjednicu udruge gradonačelnik je razgovarao s udomiteljicama s područja Varaždina koje predano brinu o udomljenoj djeci. Gradonačelnik Bosilj je ukazao na potrebu povećanja broja udomitelja, jer troškovi institucionalne brige o djeci višestruko nadmašuju sredstva koja su namijenjena udomiteljskim obiteljima.

Kako je bilo rečeno, broj udomitelja pada, trenutno je u Gradu Varaždinu 27  udomitelja koji brinu za 70-ak djece. Broj pada zbog starosti udomitelja jer nakon 67 godina više se ne mogu baviti udomiteljstvom. Osim toga, objašnjeno je tom prilikom, mlade obitelji se sve teže odlučuju za taj odgovoran i težak posao koji uključuje i brigu o djeci s višestrukim smetnjama, odgojno zapuštenoj djeci i djeci s teškoćama u razvoju.

Članice Udruge ZIPKA pohvalile su  suradnju s Gradom Varaždinom s kojim su partneri i zajedno rješavanju probleme koje su u nadležnosti Grada. Varaždin je prepoznao i problem mladih koji izlaze iz udomiteljskih obitelji te je dao na korištenje stan prije više od 10 godina za stambenu zajednicu djeci koja izlaze iz udomiteljstva. Također, djeca udomiteljskih obitelji s područja Grada svake godine sa svojim vršnjacima odlaze na ljetovanje u Dječje odmaralište na Rab.

Udruga će Nacionalni dan udomiteljstva obilježiti 31. svibnja a na Franjevačkom trgu imat će i poseban štand na kojem će ukazati na svoje djelovanje.

Komentari