Održan prijem za šezdesetak sudionika projekta Comenius

Objavljeno: 06.03.2013. 10:33

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Varazdinska-zupanija.hr

Županijsku palaču Varaždinske županije posjetili su sudionici multilateralnog projekta mobilnosti Comemuis „New leader, new management, new school: to get better at school“, njih ukupno šezdesetak učenika i njihovih mentora iz Italije, Finske, Njemačke Turske, Rumunjske i Cipra koji već nekoliko dana borave u Varaždinu.

Naime, Elektrostrojarska škola Varaždin bila je domaćinom drugog sastanka tog projekta, u sklopu kojeg su u razdoblju od 1. do 6. ožujka održana stručna predavanja i radionice na temu Vizija, misija i vrijednosti.

Posljednjeg dana boravka u Varaždinu goste je dočekao i pozdravio župan Varaždinske županije Predrag Štromar.

-Izuzetno mi je drago što ste došli, ovo je velika stvar za Varaždinsku županiju. Poduzimamo sve kako bismo obrazovanje podigli na viši stupanj. U potpunosti podupiremo Elektrostrojarsku školu jer i sama radi na poboljšanju obrazovanja te je jedna od najuspješnijih u zemlji u dobivanju sredstava iz EU fondova iz kojih je dosad povukla čak pola milijuna eura u sedam projekata - istaknuo je Štromar, zaželjevši dobrodošlicu gostima.

Ravnatelj Igor Kos rekao je kako je ove godine Elektrostrojarska škola prijavila još dva nova i slična multilateralna projekta te da ovo predstavlja nastavak proaktivne politike škole koja je u zadnje 3-4 godine iz EU fondova dobila više od 3,6 milijuna kuna.

Pojasnio je i kako ovim projektom Elektrostrojarska škola širi suradnju sa zemljama EU te svojim profesorima, a ponajviše učenicima omogućava stručno usavršavanje i razmjenu iskustava s kolegama iz drugih zemalja i kultura te kako su trenutno u pripremi i novi projekti na strukturne fondove.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport mr. sc. Miroslav Huđek okupljenima je održao kratku prezentaciju o svemu što je Varaždinska županija poduzela u području obrazovanja posljednjih deset godina. Posebno se osvrnuo na osnivanje centara izvrsnosti u sklopu Elektrostrojarske škole, najprije iz matematike i fizike, istaknuvši kako su upravo ta dva predmeta osnova za tehničke, tehnološke i medicinske znanosti.

Nakon njih uslijedilo je osnivanje takvih centara iz informatike pri Prvoj gimnaziji Varaždin i poduzetništva na Gospodarskoj školi, kao i centara izvrsnosti iz kemije i hrvatskog jezika, podsjetio je pročelnik. -U posljednjih 5 godina u svim predmetima iz kojih imamo centre izvrsnosti imamo državne prvake, prema tome je Varaždinska županija najkonkurentnija - naglasio je Huđek i dodao kako je centre u protekloj godini pohađalo 762 učenika.

Na kraju svog posjeta, učenici i njihovi mentori upoznali su se s detaljima iz povijesti Varaždina i Varaždinske županije te su obišli zgradu Županijske palače.

Nakon drugog sastanka u Hrvatskoj slijede sastanci na Cipru (u listopadu 2013. godine), Finskoj (u siječnju 2014. godine) te završna konferencija u Turskoj (u svibnju 2014. godine). Na tim sastancima sudjelovat će 15 profesora i 9 učenika iz Elektrostrojarske škole koji će druženjem i radom na zajedničkim projektima učiti upoznavati kulture drugih zemalja.

Komentari