MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE

FOTO: Održan sastanak gradonačelnika Lepoglave i bugarske veleposlanice u Hrvatskoj

Objavljeno: 13.09.2020. 20:53

Zadnja izmjena: 13.09.2020. 21:01

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić susreo se u Lepoglavi s veleposlanicom Republike Bugarske NJ.E. Genkom Vasilevom Georgievom koja je u Lepoglavu stigla kako bi nazočila otvaranju 24. Međunarodnog festivala čipke kojem je upravo Bugarska zemlja partner. 

Gradonačelnik Škvarić, koji je zajedno sa svojim zamjenikom Hrvojem Kovačem, visokoj gošći zaželio dobrodošlicu u Lepoglavu, istaknuo je kako Lepoglavu i Bugarsku povezuju kulturna baština utkana u ljepotu čipke. Pri tom je izrazio zadovoljstvo što je upravo Bugarska zemlja partner 24. Međunarodnog festivala čipke.

- Zbog trenutne epidemiološke situacije ovogodišnji smo festival organiziramo u virtualnom obliku što smo iskoristili da cijelom svijetu otvorimo vrata pavlinskog samostana i kroz virtualnu šetnju predstavimo ljepotu lepoglavske, ali i čipke iz Bugarske. Pored toga, predstavljamo i 12 inozemnih i devet izlagača iz domaćih čipkarskih centara koji su nam poslali svoja video uratke koje smo ugradili u prigodan video, istaknuo je gradonačelnik Škvarić istaknuvši kako je ovo prigoda za
početak suradnje Grada Lepoglave i Republike Bugarske i na drugim područjima.

Veleposlanica Georgieva s radošću se prisjetila poziva da Republika Bugarska bude zemlja partner 24. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi te izrazila žaljenje zbog trenutne epidemiološke situacije koja je spriječila održavanje festivala u fizičkom obliku što bi omogućilo da se Republika Bugarska dodatno predstavi posjetiteljima festivala. Pohvalila je činjenicu da se ovako značajna kulturna manifestacija unatoč svemu održava. Tijekom razgovora je naglasila da su Bugari i Hrvati prijateljski narodi te da Veleposlanstvo Republike Bugarske razvija suradnju s brojnim gradovima u Hrvatskoj te da je raduje da se ta suradnja proširila i na Grad Lepoglavu. Naglasak je pri tom stavila na važnost razvijanja gospodarske suradnje najavivši da će omogućiti predstavljanje lepoglavskih poduzetnika potencijalnim poslovnim partnerima iz Bugarske.

Sastanak u Lepoglavi Bugarska je veleposlanica iskoristila i kako bi uputila poziv za sudjelovanje Grada Lepoglave i predstavljanjem lepoglavske čipke na čipkarskom festivalu u bugarskom gradu Kaloferu.


Nakon sastanka, NJ. E. Genka Vasileva Georgieva najmlađim je Lepoglavčanima predstavila dio bugarske kulture, točnije bugarske bajke čitajući ih na druženju organiziranom u lepoglavskom Domu kulture.

Komentari