U sklopu Folkofonije

Održan stručni skup na temu korištenja elemenata tradicijske kulture u radu s djecom vrtićke dobi

Objavljeno: 13.09.2019. 11:03

Zadnja izmjena: 13.09.2019. 11:07

Kao prvo događanje u sklopu FolkoFonije danas je u Skupštinskoj dvorani Županijske palače održan stručni skup za odgojitelje i stručne suradnike na temu "Mogućnosti korištenja elemenata tradicijske kulture u radu s djecom rane i predškolske dobi"

Domaćini ovog stručnog skupa bili su Dječji vrtić „Varaždin“ i Centar tradicijske kulture Varaždin, a sudjelovalo je 80 prijavljenih odgajatelja.

Na početak Folkofonije osvrnula se posebna asvjetnica župana Natalija Martinčević, koja je istaknula da su sa Centrom za tradicijsku kulturu ostvarili jednu odličnu suradnju.

- Iznimno nas veseli da u sklopu obliježavanja Dana županije imamo ove godine i Folkofoniju. Sa Centrom za tradicijsku kulturu smo uspostavili jednu odličnu suradnju i sa zajedničkim snagama smo ovu jednu manifestaciju doveli na novu razinu. Sudjeluje mnogo djece što je iznimno važno jer je tema ovog današnjeg skupa upravo vezana uz djecu. Ono što je mene zaista iznenadilo je da se na stručni skup odazvalo 80-etak odgajatelja što znači da postoji veliki interes odgajatelja kako bi vidjeli što zajedno kao županija i obrazovne institucije možemo učiniti na očuvanju naše tradicijske kulture i baštine - rekla je Martinčević.

Krešimir Plantak Večerin iz Centra za tradicijsku kulturu objasnio je na koji se način tradicijska kultura može koristiti u odgojnom području. - Ono čime se mi možemo baviti u vrtiću nije samo onaj plesni i pjevni foklor o kojem mi često govorimo. Mi smo zbot toga to nazvali tradicijska kultura zato jer se tu radi i o elementima graditeljstva, elementima narodnih nošnji koji se mogu iskoritstiti u likovnom odgoju, neki elementi se mogu iskorisiti i u tjelesnoj kulturi pa čak i u matematici.. Sveobuhvatna tradicijska kultura na neki način dodiruje sva odgojna područja kojima se bavimo u ranom predškolskom odgoju - rekao je Plantak Večerin.

Podsjetimo, svečano otvorenje Foklofine održat će se danas u 19.30 sati na Kapucinskom trgu, nakon čega će u 20 sati koncert održati ansambl LADO.

Komentari