općina breznički hum

Održana godišnja skupština Lovačkog društva 'Lisac' iz Brezničkog Huma

Objavljeno: 01.03.2022. 11:28

Zadnja izmjena: 01.03.2022. 11:28

Članovi Lovačkoga društva Lisac u Brezničkom Humu je održalo svoju Izbornu skupštinu, na kojoj je predsjedniku Društva Željku Sremecu potvrđen četvrti mandat.

Za dopredsjednika je izabran Senad Šaškin a u Izvršni odbor odabrani su Stjepan Jakopčić, Vjekoslav Rusek, Dubravko Ivančan, Željko Gašparuš, Stjepan Sremec, Ivan Tržec i Miro Marenčić. Članovima Nadzornog odbora postali su Petar Petrus, Josip Hrković i Dragutin Horvat, a Stegovnog suda Damir Žugec, Josip Kožić i Tihomir Drdić.

Lovačko društvo Lisac ima 32 aktivna člana među kojima i desetak mladih lovaca, čak i jednu lovkinju, a dodali su i kako su u proteklom razdoblju imali velikih problema sa sudskim procesima vezanim uz nalete automobila na divljač te istaknuli kako LD Lisac kao odgovorna institucija prema Zakonu o lovu - u tim procesima često biva proglašeno krivcem za štete nastale naletom na životinje. Divljači ima puno, a u posljednje je vrijeme pojačan odstrel divlje svinje radi pojave afričke svinjske kuge.

Uz to, Društvo tijekom godine redovito obavlja i sve druge obaveze, poput provedbe lovočuvarske službe sukladno zakonu o lovu, lovačkoj etici i statutu lovačkog društva te svim pozitivnim propisima koji se tiču lova i lovstva. Lovočuvar društva Vjekoslav Valjak ukazao je na postojeći problem pasa koji bez nadzora borave u lovištu i potjeraju divljač na prometnice te tako dolazi do naleta vozila, radi čega su u konačnici uvijek krivi lovci, dok za štetu na divljači ne odgovara nitko.

- Na koji se način boriti protiv krivolova kad pred institucijama krivolovci imaju veća prava od nas lovaca – zaključili su izrazivši uvjerenje da će rad lovočuvarske službe i ubuduće biti usmjeren ka dobrobiti divljači, lovišta i lovaca Lovačkog društva "Lisac".

Komentari