u šemovcu

FOTO Održana komemoracija povodom obljetnice Šemovečke bitke i oslobođenja Ludbrega

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 04.10.2017. 13:51

Zadnja izmjena: 04.10.2017. 14:42

U srijedu je kod spomenika „Plamen revolucije“ u Šemovcu održana komemorativna svečanost u povodu 74. obljetnice Šemovečke bitke - jedne od presudnih bitaka za oslobođenje grada Ludbrega odnosno za sprječavanje dolaska pomoći iz Varaždina opkoljenom neprijatelju u Ludbregu te obljetnica oslobođenja Ludbrega.

Nakon što je cvijeće položeno kod spomen-obilježja u Žabniku, izaslanstva županija, gradova, općina i udruga položila su vijence i zapalila svijeće u Šemovcu. Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin istaknuo je da je odgovornost i obaveza sačuvati sjećanje na šemovečke žrtve i dodao kako su antifašizam i demokracija u Hrvatskoj danas su u opasnosti zbog ogromnog utjecaja ekstremne desnice i svega onoga što rade da bi falsificirali prošlost. 

Zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin naglasio je kako je važno obilježavati povijesne datume te kako danas, više nego ikada, trebamo živjeti vrijednosti antifašizma – slobodu, toleranciju i multikulturalizam.

Podsjetivši na značaj i žrtve Šemovečke bitke zamjenik načelnika Općine Trnovec Bartolovečki Mario Milak zahvalio je mjesnim odborima Šemovec i Žabnik na uređenju spomenika te najavio da će se Općina i dalje brinuti o njima, a u planu je i obnova spomenika „Plamen revolucije“ u Šemovcu.

U programu obilježavanja 74. obljetnice Šemovečke bitke nastupili su učenici Osnovne škole iz Šemovca dok je Općina Trnovec Bartolovečki u Društvenom domu u Šemovcu nakon programa organizirala prigodan domjenak.

Komentari