turizam

Održana međunarodna konferencija 'Suvremene IT tehnologije i njihove primjene u turizmu'

Objavljeno: 15.09.2022. 18:51

Zadnja izmjena: 15.09.2022. 18:53

Održana je međunarodna konferencija "Suvremene IT tehnologije i njihove primjene u turizmu" u Varaždinu, na kojoj su, između ostalog, sudionicima predstavljeni primjeri najbolje prakse u primjeni komunikacijskih tehnologija u centrima za posjetitelje.

Međunarodna konferencija održana je u sklopu projekta "Active Tourism meets Advanced Technology in Cross-Border Area – [email protected]", koji je sufinanciran iz Programa suradnje INTERREG V-A Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Partneri iz Hrvatske su Varaždinska županija kao vodeći partner i TZ Varaždinske županije, dok su mađarski partneri Grad Csurgó i Sveučilište Pannon, Nagykanisza kampus. Ukupna vrijednost projekta je 1,2 milijuna eura, od čega EU sufinancira 1,05 milijuna eura (85 posto).

- Ruralna područja često ostaju nekako zapostavljena, a imaju velike potencijale i brojne znamenitosti. Zahvaljujući aplikacijama i tehnologiji virtualne stvarnosti ruralna područja će se dodatno popularizirati, čime turistička ponuda dobiva novu dimenziju. Projektom će se osnovati dva centra za posjetitelje: jedan u gradu Csurgó, a drugi ovdje u Varaždinu. Kao što znate, u tijeku su radovi na preuređenju podruma Županijske palače u Centar za posjetitelje, koji će biti opremljen visokom tehnologijom, a sve s ciljem kako bi se na dinamičan, edukativan i atraktivan način predstavila kulturna i prirodna baština - rekao je župan Anđelko Stričak.

Zamjenica gradonačelnika Grada Csurgóa Vassné Huszics Bernadett napomenula da će se u sklopu projekta provoditi jedinstvene investicije i aktivnosti.

- U budućim centrima za posjetitelje gosti će u Csurgóu i Varaždinu putem tzv. "prozora" moći međusobno komunicirati u stvarnom vremenu. Na području Povijesnog parka Csurgó će, osim uređenja posjetiteljskog centra, biti izgrađen i opremljen tunel koji vodi do drvenog dvorca, što će kao novi, inovativan i jedinstveni element dodatno pridonijeti uzletu lokalnog i regionalnog turizma i širenju usluga. Osim toga, u sklopu projekta će biti organizirani srednjovjekovni sajam te međunarodno natjecanje u crtanju - najavila je Vassné Huszics Bernadett.

Komentari