najavljena izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišt

Održana početna konferencija projekta „Izgradnja reciklažnog dvorišta Varaždinske Toplice“

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 26.04.2018. 14:42

Zadnja izmjena: 26.04.2018. 14:42

Ove srijede u kongresnoj dvorani u hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama održana je početna konferencija projekta „Izgradnja reciklažnog dvorišta Varaždinske Toplice“ na kojoj je najavljena izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta te su predstavljene planirane aktivnosti kroz projekt.

Projekt je financiran kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014-2020 sukladno Pozivu koji je raspisalo  Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 1.968.204,00 kuna, što čini 85% ukupno prihvatljivih troškova, dok je ukupna vrijednosti projekta 2.367.269,30 kuna.

Ovaj projekt je od izuzetne važnosti za Grad Varaždinske Toplice kao i za sve njegove stanovnike. Planiramo s radovima započeti već početkom ljeta, dok se završetak projekta očekuje krajem 2019.godine. Izgradnjom reciklažnog dvorišta Grad Varaždinske Toplice dugoročno će riješiti problem selekcije otpada, kao i smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagalištima, naglasila je gradonačelnica Dragica Ratković.

Prema podacima u Gradu Varaždinske Toplice do 30% komunalnog otpada je pogodno za recikliranje.

Projekt izgradnje reciklažnog dvorišta unapređuje kvalitetu života u lokalnoj zajednici te uključuje stanovništvo na način koji doprinosi jednakim mogućnostima, promiče načela dobrog upravljanja i suradnju s civilnim društvom, te se temelji na održivom razvoju i zaštiti okoliša, rekla je koordinatorica projekta Livija Faić iz Razvojne agencije Varaždinske županije, koja je ujedno i predstavila planirane aktivnosti u sklopu projekta.

Građenje reciklažnog dvorišta uključuje građevinske radove, opremu i nadzor, tehničku pomoć za upravljanje projektom i provedbu informativno – obrazovnih aktivnosti za 2.054 kućanstava Grada Varaždinske Toplice.

U ovome trenutku na području grada građani u kućanstvima imaju dvije kante, jednu za mješoviti otpad, a drugu za plastiku i papir, dok su za stanovnike u zgradama postavljeni kontejneri. Također, postoje i zeleni otoci za staklo, tekstil i posebno papir, objasnio je Ivan Pokos, stručni suradnik za komunalne djelatnosti.

Ukupna predviđena količina odvojeno prikupljenog otpada u reciklažnom dvorištu             u prvoj punoj kalendarskoj godini nakon ishođenja uporabne dozvole će biti 192 tone, što predstavlja i količinu izbjegnutog otpada na odlagalištu, te ukupno smanjenje CO2 zbog recikliranog materijala od  91 tCO2eq.

Komentari