OPĆINA SRAČINEC

Održana promocija filma 'Ivan Sokač - Život za Hrvatsku' u Sračincu

Objavljeno: 05.08.2021. 12:00

Zadnja izmjena: 05.08.2021. 12:00

Sinoć je, u predvečerje praznika, održana promocija i prikazan dokumentarni ratni film "Ivan Sokač - Život za Hrvatsku". Uz uvodne riječi gostiju i domaćina Božidara Novoselca, načelnika Općine Sračinec, prikazan je na ljetnoj pozornici Parka velika graba.

Sinoćnja promocija filma dokaz je da će sjećanje na Ivana Sokača, zapovjednika 104. Brigade ZNG, živjeti još jako dugo. Tome će svakako pridonijeti dokumentarni film, koji scenaristički potpisuju Borna Marinić i Ivan Zvonimir Ivančić, a redatelj filma je Vladimir Leskovar.

Film kronološki daje kratak prikaz života Ivana Sokača, a nastavlja se detaljnim opisom ratnih događanja na samim počecima moderne hrvatske države. Njih donose najvažniji akteri, od mnogobrojnih suboraca Ivana Sokača, do tadašnjeg predsjednika Vlade Republike Hrvatske Franje Gregurića. Promociju filma organizirali su Općina Sračinec i Klub varaždinskih branitelja 1991.-1995.

Pukovnik Ivan Sokač bio je ratni zapovjednik 104. brigade Zbora narodne garde hrvatske vojske i predvodio je svoju postrojbu u oslobađajućim akcijama šireg pakračko-lipičkog područja. Predvodio ju je u doslovnom smislu, nikada ne izbjegavajući opasnosti. Bio je neustrašiv borac, vođa i uzor svojim vojnicima. Na taj način je i poginuo, kada je njegova kolona od nekoliko automobila naletjela na neprijateljski tenk, koji je otvorio vatru i direktno pogodio prvo vozilo u kojem se nalazio i pukovnik Ivan Sokač. Zbilo se to u tijeku provođenja akcije Alfa 91. u Pakracu na Gavrinici 28. prosinca 1991. godine.

Ivan Sokač nositelj je odlikovanja Reda Nikole Šubića Zrinskog koje je nakon 27 godina posthumno primila njegova obitelj, a posthumno je promaknut u čin pukovnika, 1992. godine.

Komentari