knjiga o herojskom pothvatu

Održana promocija knjige „Prelet za Hrvatsku“ u Općini Maruševec

Objavljeno: 02.03.2020. 08:17

Zadnja izmjena: 02.03.2020. 08:17

Knjigu koja govori o legendarnom preletu pilota Danijela Borovića avionom MiG 21 početkom Domovinskog rata iz ondašnje JNA u Hrvatsku kao i zbivanja uoči i nakon preleta, u dvorani zgrade Općine Maruševec predstavili su autori Snježana i Danijel Borović.

Nakon predstavljanja knjige u Korenici i Ministarstvu obrane u Zagrebu na kojoj su sudjelovali i predstavnici Općine Maruševec, prvo predstavljanje knjige na području Varaždinske županije održalo se upravo u Općini Maruševec na inicijativu načelnika Damira Šprema i njegovog zamjenika Marija Klapše. 

-Nakon predstavljanja knjige u Ministarstvu obrane RH, odlučili smo da bi svi trebali doživjeti ispovijest obitelji Borović iz prve ruke, koja je samo jedna u nizu onih su obilježile Domovinski rat. Hvala obitelji Borović što su nam ukazali tu čast i približili svoju knjigu našim građanima, rekao je tom prilikom načelnik Damir Šprem. Kako bi mladi naraštaji saznali o kakvoj se operaciji i pothvatu radilo davne 1992. godine, Općina Maruševec otkupila je više primjeraka knjige Prelet za Hrvatsku za učenike škola na svom području, koje je nakon predstavljanja preuzeo ravnatelj Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec Tomislav Vincek.

Knjiga govori o herojskom pothvatu umirovljenog pukovnika HRZ-a pilota Danijela Borovića koji je 4. veljače 1992. godine iz zrakoplovne baza JNA Željava, unatoč brojnim izazovima, borbenim avionom uspješno sletio u 92. zrakoplovnu bazu Pula i stavio na raspolaganje sebe i prvi nadzvučni borbeni zrakoplov MIG-21bis Republici Hrvatskoj. Za vrijeme Domovinskoga rata, Danijel Borović sudjelovao je u svim akcijama oslobađanja okupiranoga teritorija Republike Hrvatske. Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman osobno mu je uručio Red Nikole Šubića Zrinskoga za ratno herojstvo.

O dramatičnim i uzbudljivim događajima u tom vremenu, supružnici Borović prepričavali su brojnim građanima Općine Maruševec, ali i iz susjednih gradova i općina, među kojima je bio i potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar.

Komentari