OPĆINA TRNOVEC BARTOLOVEČKI

Foto - Održana prva radna sjednica Općinskog vijeća u Trnovcu - evo koje su bile teme

Objavljeno: 30.07.2021. 12:57

Zadnja izmjena: 30.07.2021. 12:57

Na prvoj radnoj sjednici novog saziva Općinskog vijeća Općine Trnovec Bartolovečki, održanoj jučer, novoizabrani vijećnici i vijećnice raspravljali su o 14 točaka dnevnog reda.

Najvažnije odluke se odnose na mlade mještane općine kao i njihove roditelje. Naime, Općina i dalje značajna sredstva ulaže upravo u mlade pomažući tako mladim obiteljima da se lakše nose sa troškovima koji dolaze s prvim danima nove školske sezone. Tako je među važnijim točkama bilo i donošenje odluke o sufinanciranju nabave školskih bilježnica i školskog pribora za učenike osnovnih škola za što će Općina iz svog proračuna izdvojiti 103 tisuće kuna. Ova odluka prihvaćena je jednoglasno.

Druga gotovo jednako važna točka dnevnog reda odnosila se na program produženog boravka za učenike osnovnih škola Šemovec i Trnovec. Prijedlog načelnice Vitković o zapošljavanju pet učiteljica u produženom boravku na neodređeno vrijeme prihvaćen je jednoglasnom odlukom svih vijećnika za što će Općina iz svog proračuna izdvojiti dodatnih 120 tisuća kuna. Cilj Općine je, istaknula je načelnica, demografsko jačanje strukture mladih ljudi.

- Ove dvije odluke vrlo su važne jer predstavljaju ulaganje u naše mlade, a istovremeno roditeljima pomažu da se puno lakše nose sa velikim troškovima koje početak školske godine iziskuje. Nastavljamo dalje sa sufinanciranjem nabavke školskog pribora i bilježnica. Riječ je o mjeri koju roditelji pozdravljaju. Također, značajna sredstva osigurana su za školski boravak jer nam je bitno da nam mladi dolaze i ovdje ostaju. Izuzetno sam zadovoljna donošenjem ovih odluka jer su školstvo i demografija ono za što sam se zalagala u svom predizbornom programu – kazala je načelnica Verica Vitković dodajući da je ulaganje u mlade ulaganje u budućnost općine, a zapošljavanje još pet učiteljica ulaganje u kvalitetu.

Nove tehnologije

Prva radna sjednica iskorištena je i za prezentaciju projekta izgradnje svjetlovodne telekomunikacijske infrastrukture. Cilj projekta je jednak pristup svih građana novim tehnologijama.

- Ovo ulaganje i ovaj projekt bitan je jer samo na taj način ostajemo konkurentni i kao gospodarska sredina, ali i kao društvo jer svaki mještanin u našoj općini treba imati jednak pristup novim tehnologijama. Optička mreža nam je neophodna, zbog toga sam i pokrenula prve korake – kazala je načelnica i dodala kako je cilj prezentacije bio upoznavanje vijećnika i vijećnica s materijom, a na jesen će se donijeti konačna odluka.

Okupljeni vijećnici i vijećnice izabrali su i članove radnih tijela Općinskog vijeća odnosno predsjednika i članove Povjerenstva za statutarno-pravna pitanja, financije i proračun, procjenu šteta od elementarnih nepogoda i obilježavanje Dana općine, a svi su izabrani većinom glasova.

ITU mehanizam

Općinsko vijeće dalo je pozitivno mišljenje o ulasku Općine Trnovec Bartolovečki u obuhvat većeg urbanog područja grada Varaždina kao preduvjet za korištenje ITU mehanizma. - ITU mehanizam kao jedini model razvoja nam je cilj. Kao prigradsko naselje želimo napredovati, a vjerujem da ćemo to postići u suradnji s Gradom Varaždinom – istaknula je načelnica.

Vijećnici su se dotaknuli i obrazovanja najmlađih mještana pa je tako jednoglasno odlučeno kako će Općina uložiti 11.075 kuna u radove na objektu Dječjeg vrtića Zeko. Predsjednik Općinskog vijeća Dalibor Jurak naglasio je kako vjeruje da će njihove odluke doprinijeti razvoju i realizaciji brojnih projekata. - Nadam se da ćemo, iako je Vijeće heterogeno, biti složni u donošenju odluka i imati iste ciljeve; boljitak naših mještana i razvoj naše općine – zaključio je Jurak.

Komentari