Održano predavanje o novom hrvatskom pravopisu

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 04.12.2013. 12:23

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

U subotu 30. studenoga u prepunoj konferencijskoj dvorani Elektrostrojarske škole Varaždin održano je predavanje o novom Hrvatskom pravopisu.

Hrvatski pravopis Instituta za jezik i jezikoslovlje ( Željko Jozić i dr., 2013.) predstavljen je na predavanju koje je održala Valentina Šinjori, voditeljica Centra izvrsnosti za Hrvatski jezik za srednje škole Varaždinske županije. Predavanje je izazvalo veliko zanimanje i okupilo zainteresirane polaznike Centra izvrsnosti, učenike osnovnih i srednjih škola, nastavnike hrvatskoga jezika i studente.

Profesorica Šinjori istaknula je kako je ovo prvo od triju planiranih predavanja o novom hrvatskom pravopisu koji je 31. srpnja 2013. Ministarstvo kulture, znanosti i sporta preporučilo za uporabu u školama Republike Hrvatske. Također, pravopis se od lipnja nalazi na mrežnoj adresi pravopis.hr. kao javno dobro.

Na predavanju je ukazano na najznačajnije razlike u rješavanju nekih pravopisnih dvojbi u novom pravopisu u odnosu na prethodne, istaknula je terminološke novine te objasnila nova pravopisna rješenja.  

Nakon predavanja održan je kviz u poznavanju pravopisnih pravila za osnovnoškolce te rješavanje pravopisnih zadataka i problema za srednjoškolce. Među učenicima osnovnih škola najuspješnija je bila učenica Lucija Grabovac, a u srednjoškolskoj kategoriji najbolji je rezultat postigla Mateja Briševac. Učenice su nagrađene tiskanim izdanjem Hrvatskoga pravopisa.

Komentari