Josip Žmegač

Ogorčen vinogradar i voćar iz Donje Voće: U dva dana oštećen sam za 50.000 kuna

Objavljeno: 29.04.2016. 13:33

Zadnja izmjena: 29.04.2016. 14:02

Prvo mraz pa kasnije snijeg napravili su velike štete u vinogradima i voćnjacima diljem Varaždinske županije. Posebno su stradali nasadi vinove loze, jabuka, šljiva i krušaka u vlasništvu Josipa Žmegača iz Donje Voće.

Naime, obitelj Žmegač već 16 godina ima obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Godišnje uberu od 12 do 15 tona jabuka, 500 kilograma šljiva čačanke, 500 kilograma kruške viljamovke, a imaju i 1.200 čokota vinove loze.

Ove godine snježno nevrijeme pretkraj travnja napravilo je velike štete na vinogradu i voćnjaku.

Ogromna šteta

- Šteta je 150 posto jer se vinograd u naredne dvije godine neće moći oporaviti od štete, imamo štetu i u voćnjaku, no vinograd je posebno pogođen - istaknuo je Josip Žmegač koji inače radi u Austriji, a poljoprivredom se bavi kako bi dodatno zaradio.

- U dva dana pretrpio sam štetu od 50.000 kuna. Nije lako raditi na poljoprivredi. Mučimo se, no sada je naš rad otišao u vjetar- rekao je Žmegač koji osim što prodaje voće, radi i sokove te ocat. Prošle godine uložio je 30.000 kuna u hladnjaču, no ove godine neće mnogo toga moći skladištiti.

- Ove godine hladnjača će ostati prazna, sve je otišlo u zaborav - dodao je Žmegač.

Županijsko povjerenstvo na terenu

Inače iz Županijsko povjerenstvo za elementarne nepogode obišlo je Cesticu, Bednju, Vinicu, Lepoglavu i Ivanec i uvjerilo se u stanje na terenu.

- Stradali su uglavnom vinogradi i voćnjaci, a apeliramo na ljude da štetu prijave općinskim i gradskim povjerenstvima - objasnila Tanja Banfić, predsjednica Županijskog povjerenstva za elementarne nepogode koja je istaknula zakonski rok od osam dana prijave štete.

Štetu će sigurno prijaviti Josip Žmegač, no ne vjeruje u pozitivan ishod.

- Prijavit ću štetu, no mi ćemo dobiti sigurno neku 'siću', dok će dobro proći oni koji ne rade gotovo ništa na zemlji - zaključio je Žmegač.

Komentari