okrugli stol u lepoglavi

PROFIT VAŽNIJI OD SIGURNOSTI? Pretovareni kamioni počeli su sijati smrt na našim cestama

Objavljeno: 21.11.2016. 17:05

Zadnja izmjena: 22.11.2016. 17:25

Broj poginulih na cestama u našoj županiji je znatno porastao, a pretovarena teretna vozila sve su češći uzrok nesreća. Stoga je prošlog četvrtka u Lepoglavi organiziran okrugli stol pod nazivom „Od pojasa do tereta: želimo siguran promet!“

Na području PU Varaždinske u prometnim nesrećama u 2016. godini smrtno je stradalo 15 osoba a u istom razdoblju prošle godine 9 osoba. Zabilježen je i gotovo dvostruki porast prometnih nesreća u kojima su sudjelovala teretna vozila - s 36 na 71. Od toga je u takvim nesrećama samo ove godine bilo 15 ozlijeđenih i 1 poginuli. Dovoljno je reći da je trag kočenja pretovarenog teretnog vozila puno duži (80-ak metara) od kočenja normalno natovarenog vozila, a da ne spominjemo oštećenja ceste koja nastaju ako se kamion previše optereti. A tako oštećene ceste potom dodatno ugrožavaju sigurnost prometa. I nije slučajno da je okrugli stol organiziran upravo u Lepoglavi - jer se tamo nalazi kamenolom Očura odakle kamioni svakoga dana voze teret po cijeloj Hrvatskoj.

Sigurnost prije profita

Razlog pretovarivanju jest prije svega ekonomske naravi i neki dobavljači čak unaprijed ukalkuliraju pretovar u cijenu svoje usluge. Stoga su se na okruglom stolu okupili i predstavnici lokalnih vlasti, policije, prijevoznika, proizvođača i kupaca građevinskog materijala. Zaključeno je da je prijevoz normalno natovarenim vozilima dovoljno ekonomski isplativ, a nemjerljivo bolji po pitanju sigurnosti - jer se ljudski životi i ne mogu svesti u financijske računice. PU Varaždinska je dostavila prijedloge izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji traži da za pretovarene kamione budu odgovorni i naručitelji, a ne samo prevoznici. Pozitivan je signal s ovog sastanka u tome što je tvrtka Holcim Hrvatska koja upravlja kamenolom u lepoglavskoj Očuri izrazila spremnost na suradnju. 

- Uvjeren sam kako će današnji zaključci kao i otvaranje ove teme u javnosti polučiti određen uspjeh i kako će u konačnici odluka o prekidu pretovara negdje nekome spasiti život. – poručio je zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač.

 

Komentari