odlične vijesti

Općina Beretinec po stupnju razvijenosti rangirana stepenicu više, evo što kaže načelnik

Objavljeno: 10.01.2024. 11:05

Zadnja izmjena: 10.01.2024. 11:05

Foto: Arhiva

Vlada je na nedavnoj sjednici donijela novu odluku o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti, a nekad svrstana u V. skupinu, Općina Beretinec rangirana je stepenicu više, u VI. skupinu.

Tu skupinu, prema indeksu razvijenosti, čine lokalne samouprave u trećoj četvrtini iznadprosječno rangiranih jedinica lokalne samouprave. Načelnik Nikola Žganec istaknuo je kako je ovo pokazatelj da se u općini dobro radi te dodao kako se za novo rangiranje gledao velik dio perioda njegovog mandata.

- Samo do polovine mandata smo povukli više od pola milijuna eura sredstava iz EU fondova i s nacionalne razine. Svakodnevno radimo na tome da našim mještanima osiguramo kvalitetne uvjete za život na području naše općine i mislim da je to i prepoznato. Pripadanjem višoj skupini pokazali smo da smo opravdali povjerenje naših mještana, a u istom smjeru ćemo nastaviti i dalje – rekao je. 

Inače, indeks razvijenosti izračunava se na temelju sljedećih pokazatelja: stope nezaposlenosti, dohotka po stanovniku, proračunskih prihoda jedinica lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave po stanovniku, općega kretanja stanovništva, stope obrazovanosti te indeksa starenja.

Komentari