Općina Beretinec u projektu podizanja svijesti o energetskoj učinkovitosti

Objavljeno: 09.04.2015. 11:03

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Ilustracija

Općini Beretinec odobren je projekt pod nazivom „Podizanje svijesti o energetskoj učinkovitosti i zaštiti okoliša“ koji je prijavljen na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna vrijednost projekta je 51.986,50 kn, a FZOENU sufinancira 40 posto odnosno 20.794,60 kuna.

Primarni cilj je provesti istraživanje (anketiranjem) u svim kućanstvima u Općini Beretinec o vrstama i načinima korištenja energije (grijanje, hlađenje, rasvjeta) na temelju kojeg će se poduzeti određene mjere/akcije za podizanje svijesti o njihovom učinkovitom korištenju.

Izradit će se online anketni upitnik kojim će se prikupiti podaci o vrstama energije koje koriste mještani Općine (kruta goriva, plin, nafta isl.) i spremnosti na ulaganje u obnovljive izvore (npr. solarno, dizalice topline i sl.), vrsti rasvjete (obične ili štedne žarulje isl.), stanju vanjske ovojnice (kuće sa ili bez termofasade), vanjskoj stolariji (drvena ili PVC), Energetskim certifikatima objekata.

- U sva 4 naselja (650 kućanstava) angažirat ćemo 8 studenata ili nezaposlenih osoba koji će provesti anketu i obraditi prikupljene podatke. Za anketiranje ćemo nabaviti tablet računala s vezom na Internet, a podaci će se upisivati u online anketu. Time će obrada podataka biti brža i točnija, a tablet računala ostat će u vlasništvu Općine te će ih koristiti vijećnici na sjednicama Općinskog vijeća čime ćemo izbaciti ispis materijala na papir, smanjiti troškove, doprinijeti zaštiti okoliša i uvesti e-poslovanje - poručili su iz Općine Beretinec.

Nakon obrade i analize podataka pokrenut će radionice s primjerima dobre prakse na teme energetska učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije te mogućnostima korištenja novaca iz domaćih i EU fondova. Osim predavanja tiskat će se brošura s podacima istraživanja i preporukama o energetskoj učinkovitosti koju će dobiti svako kućanstvo.

- Ovo nam je vrlo zanimljiv i važan projekt kojim ćemo dobiti energetsku sliku Općine, zaposlit ćemo na anketiranju 8 ljudi, kupiti tablet računala te uvesti među prvima u županiji sjednice Općinskog vijeća bez papira. Na kraju projekta našim mještanima prezentirat će se rezultati istraživanja te mogućnosti i načini za povećanje energetske učinkovitosti - istaknuo je načelnik općine Igor Kos.

Komentari