najviše trpi gospodarstvo

Općina Breznički Hum predstavljala Hrvatsku u projektu 'Europe after Brexit'

Objavljeno: 14.09.2021. 08:38

Zadnja izmjena: 14.09.2021. 08:38

Hrvatska, Mađarska, Slovačka, Italija, Španjolska, Njemačka i Rumunjska imale su svoje predstavnike na četverodnevnom sastanku tih zemalja članica Europske Unije, održanom proteklog vikenda u sklopu projekta „Europa za građane – Bratimljenje Gradova” u rumunjskom Kanyadu.

Cilj projekta bila je diskusija o novonastaloj situaciji unutar Europske Unije nakon izlaska Velike Britanije iz članstva, što je uvelike utjecalo na gospodarsku situaciju u većini zemalja unutar Unije.

- Najvažnije je osigurati a potom i učvrstiti izvjesniju budućnost za žitelje naših naselja, općina, gradova i regija u kojima živimo, povezanu sa smjerom kojemu stremi Europa – jedan je od zaključaka s ove Konferencije. 

Hrvatsku je u projektu „Europe after Brexit” predstavljala općina Breznički Hum, čiji načelnik Zoran Hegedić je u svom izlaganju zahvalio nositelju ovoga projekta načelniku općine Kanyad Györgyu Sándoru, istaknuvši kako je ovo 12 europski projekt u kojemu Breznički Hum sudjeluje i kako se na ovaj izravni način može vidjeti i upoznati sva ljepota europske raznolikosti.

U programu predstavljanja općina i gradova potom su nastupili članovi kulturne udruge Humščak Ružica i Josip Šafranec te Karla i Korina Hegedić predstavivši se poezijom i pjesmom, pri čemu je važno istaknuti kako je upravo Ružica Šafranec Kišur kao dopredsjednica Indoeuropskog kulturnog Centra (čija je poezija prevedena na nekoliko svjetskih jezika) posebno nagrađena na Europskom prvenstvu u poeziji održanom 2019. godine u rumunjskom gradu Sinaiji.

Također je potpisan Ugovor o međusobnoj suradnji između prijateljskih gradova i općina sudionica projekta, koja će sada postati konkretnija s obzirom da je vatrogascima iz rumunjskog Kanyada postojeća oprema zastarjela i nedostatna za provođenje potrebnih aktivnosti pa će im pokušati pomoći u pribavljanju nove vatrogasne opreme – zaključuje brezničkohumski načelnik Zoran Hegedić.

Komentari