općina cestica

Općina Cestica dobila sredstva za uređenje dijelova parka uz dvorac Križovljangrad

Objavljeno: 05.06.2024. 12:09

Zadnja izmjena: 05.06.2024. 12:09

Općina Cestica prijavila je projekt na "Javni poziv za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina" koji je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a za što je dobila i Odluku o dodjeli sredstava kojom se sufinanciraju aktivnosti iz projekta ukupne vrijednosti 311.086,25 eura.

Temeljem Odluke Fonda upriličeno je svečano dodjeljivanje ugovora za sufinanciranje projekata prilagodbe klimatskim promjenama, čemu je prisustvovao i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj, primivši Ugovor o sufinanciranju projekta za uređenje parka uz dvorac Križovljangrad.  Ugovore su korisnicima uručili potpredsjednik Vlade RH i ministar Branko Bačić, ministrica Marija Vučković i direktor Fonda Luka Balen.       

- Projektom će se provesti čišćenje zaraslih dijelova parka uz dvorac Križovljangrad, u svrhu sprečavanja širenja invazivnih biljnih vrsta, niskog raslinja i grmlja podložnih zapaljenju i širenju požara te će se izvesti pošumljavanje zapuštenih i degradiranih šumskih površina autohtonim vrstama drveća. Zasadit će se 130 stabala i preko 280 komada grmolikog bilja. Uz sadnju biljaka projektom je predviđena i šetnica s naglaskom na rekreaciju: trčanje i biciklizam - rekao je Korotaj.

Dodao je kako se šetnica sastoji od staze s mjestima za odmor i boravak u prirodi, natkrivenim pergolama s klupama i stolovima za druženje. Ukupna površina parka uz dvorac Križovljangrad koji će se urediti zahvaljujući provedbi ovog projekta iznosi 3,7 hektara. Za prijavu projekta bila je potrebna i izrada SECAP-a (Akcijski plan održivog energetskog razvoja i prilagodbe klimatskim promjenama Općine Cestica), a što je Općina Cestica uspješno odradila.

Komentari