općina cestica

Općina Cestica nudi pomoć mještanima kod uklanjanja gnijezda stršljena

Objavljeno: 03.09.2022. 09:29

Zadnja izmjena: 03.09.2022. 09:29

S obzirom na uočeni problem najezde stršljena na području općine Cestica, pozivamo sve mještane da u slučaju pronalaska gnijezda stršljena ne diraju gnijezda već da slučaj prijave Općini Cestica kako bi ovlaštene i stručne osobe dalje postupale.

Prijave se zaprimaju na broj telefona: 042 724 824 ili na e-mail: [email protected] . Iz Općine mole da se navedu ime i prezime, adresa, kao i broj telefona.

Kasno ljeto i početak jeseni je doba godine kada su stršljeni, u potrazi za hranom, najagresivniji. Na meti stršljena često se nađu i ljudi. Najugroženiji su poljoprivrednici, posebno pčelari i voćari. Gnijezda grade u šupljem drveću, šupama, dimnjacima, tavanima, pod strehama i zapuštenim mjestima.

Po sastavu, otrov stršljena je manje toksičan od otrova osa, ali je žalac stršljena deblji i duži pa probija u dublje slojeve kože i izaziva veći osjećaj bola i crvenilo. Prema uputstvima liječnika, mjere prve pomoći su vađenje žalca pincetom, ukoliko je u koži, i stavljanje hladnog obloga na mjesto uboda. Ukoliko je ubod u predjelu usta ili grla može se pojaviti i burnija reakcija, a povrijeđenom, ukoliko je moguće, treba dati led koji mora držati u ustima i na taj način pokušati smanjiti oteklinu.

Ubodi stršljena su opasni za ljude kod kojih postoji alergičnost na toksin koji oni proizvode. Simptomi alergijske reakcije su: otežano disanje, sviranje u grudima, otežano gutanje, smetenost, pad pritiska. Može nastupiti i kolaps, gubitak svijesti, tamnoplava boja kože i sluzokože, a moguć je, nažalost, i fatalan ishod. Ukoliko dođe do uboda, javiti se liječniku što prije, pa čak i onda kada ne postoji nikakva tegoba, jer alergijska reakcija ponekad može imati odloženo djelovanje i stići tek kroz par sati.

Komentari