5 kilometara pješačenja

Općina Cestica poziva na Veliku Gospu sve zainteresirane na pješačko-planinarski pohod u Križanče

Objavljeno: 07.08.2017. 18:24

Zadnja izmjena: 07.08.2017. 18:24

Na jednoj od najljepših uzvisina pograničnog brdovitog dijela općine Cestica, u Križanču, je 1872. godine obitelj Mikl podigla kapelu Majke Božje kojoj na Marijine blagdane rado hodočaste vjernici i iz susjednih područja, a tih dana proštenje pohode i brojni domaći i iseljeni župljani i vlasnici okolnih vinograda. 
Nekad se na proštenje kapeli Uznesenja Marijina odlazilo pješke, a danas se najčešće dolazi automobilom te je u cilju obnove starog i zdravijeg načina hodočašća kao i zbog ograničenog mjesta parkiranja posljednjih nekoliko godina organizirano pješačenje. Prvo hodočašće organizirali su cestički planinari 2008. godine, a potom se tradicija nastavila tako da će ove godine to biti deseti pohod. Pohod se organizira od Trga Ivana Pavla Drugog u Radovcu, a okupljanje započinje već u 8,15 na parkiralištu kod župne crkve Uzvišenja sv. Križa. Polazak je u 8,30, a trasa potom do Natkrižovljana prolazi ulicom Miroslave Krleže, Augusta Šenoe i Vinogradskom kojom se stiže u župu Sveta Barbara, gdje će biti i prvi odmor. Od raspela u Križanču 10,30 sati kreće već tradicionalna procesija do same kapele gdje u 11 sati misa za sve hodočasnike.

Potrebna je srednja kondicija

Poslije mise je kraće razgledavanje kapele u kojoj su posebno dojmljive stropne freske iz 1896. godine, a nakon toga do 14 sati slijedi odmor i druženje hodočasnika kod vatrogasnog doma DVD-a Gradišće. Na polaznu poziciju u Radovec trebalo bi se doći oko 16 sati.
Hodočasnički put do kapele Uznesenja Marijina u Križanču proteže se u dužini od 5 kilometara i potreban je srednja kondicija. Za hodočašće potrebno je primjereno se obuti i obući, a pošto nas je proteklih godina na povratku znala zadesiti i kiša ije na odmet uzeti i kišobran. Preporuča se ponijeti i voda ili neko osvježavajuće piće, a i  nešto za prigristi.

Komentari