ulaganje u turizam

Općina Donja Voća provodi vrijedan projekt Prehistory Adventure koji postavlja špilju Vindija na turističku kartu Europe

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 29.08.2019. 14:54

Zadnja izmjena: 29.08.2019. 16:02

Općina Donja Voća svojim aktivnostima koje provodi u tom smijeru želi postati nezaobilazni dio kulturnog turizma sjevera Hrvatske, a EU projekt Prehistory adventure koji će na poučan i istraživački način povezati tijek prapovijesti od starijeg kamenog doba do željeznog doba te špilju Vindija predstaviti na zanimljiv, ali i inovativan način, realizirat će se do kraja ljeta 2020. godine.

Nositelj projekta “Prehistory Adventure: iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu” je Općina Donja Voća, a provodi ga s partnerima, Općinom Zreče (SLO), Općinom Radenci (SLO), Filozofskim fakultetom Univerziteta u Ljubljani (SLO), Muzejom Turopolja (HR), Arheološkim muzejom u Zagrebu te Hrvatskom turističkom zajednicom, te i Slovenskom turističnom organizacijom.

Projekt vrijedan 720.289,93 € podržan je od strane Europske unije, te sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Suradnja Program INTERREG-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020.

Općina Donja Voća će u okviru projekta urediti prostore oko same špilje Vindija, rekonstruirati cestu do špilje Vindija, provesti električnu i internetsku mrežu na području špilje, kao i izraditi aplikaciju proširene stvarnosti. Uredit će se prvi pretpovijesni edukacijski poligon, izradit prapovijesna kulinarska ponuda, a mobilna izložba Pretpovijesna avantura krenut će na put po općinama koje su uključene u projekt.

Prilikom posjeta lokalitetu posjetitelji će, osim uživanja u prirodi i razgledavanja lokaliteta, moći koristiti aplikacije, vanjski info kiosk i interaktivne pametne interpretacijske ploče.  Uz pomoć virtualne proširene i realne stvarnosti posjetitelji špilje Vindija krenuti će u dimenziju pretpovijesti i istražiti tadašnji pretpovijesni svijet.

-Dio sadržaja bit će u obliku mobilne aplikacije dostupne zainteresiranoj javnosti i iz kućnog naslonjača. Također, organizirati će se i različiti događaji koji uključuju pretpovijesne radionice, traženje blaga, mobilne izložbe, gledanje animiranog filma itd. – objašnjava načelnik Jurgec.

Kroz projekt će se javnosti predstaviti običaji čovjeka iz brončanog doba, kako i što je on jeo i radio, kakve su mu bile navike I slično. Na taj će se način ljudima približiti ovo najmanje interpretirano povijesno razdoblje od početka povijesti čovjeka.

Svi događaji i radionice su besplatni i namijenjeni svima. Pristupi do uređenih pretpovijesnih točaka prikladni su i za osobe s invaliditetom, malu djecu s pratiteljima i starije osobe. Projekt predviđa uključivanje i ranjivih ciljnih skupina (djeca s manje mogućnosti, mladi nezaposleni,  socijalno ugrožene obitelji). Bitno je naglasiti I da će materijali iz ovog projekta biti upotrebljivi u školstvu.

Prema riječima načelnika Donja Voća Krune Jurgeca, cilj projekta je promicanje kulturnog turizma. Ovim projektom špilja Vindija konačno dobiva sadržaje namijenjene turistima. Suvremenom i kreativnom turističkom ponudom, koja na inovativan način prezentira kulturnu baštinu, Voća će se realizacijom ovog projekta pozicionirati na turističku kartu regije.

-Projekt će doprinjeti razvoju turističke ponude, kako same općine Donja Voća, tako i cijele Varaždinske županije. Zato smo u ovaj projekt uključili i Hrvatsku turističku zajednicu, Slovensku turističku organizaciju  te prijateljske Občine Zavrč i Zreče koje su perjanice turizma u Sloveniji i koji su spremi svoja iskustva podijeliti s nama. Cilj projekta je i otvaranje novih radnih mjesta, što će posljedično utjecati na poboljšanje demografskih pokazatelja, manje iseljavanja iz i poboljšanoj dobnoj strukturi – kaže načelnik Kruno Jurgec.

- Špilja Vindija je svjetski značajna s gledišta proučavanja Neandertalca. Aktivnosti koje sada provodimo u službi su očuvanja i zaštite ovog jedinstvenog lokaliteta koji je godinama prepušten na milost i nemilost. Uz to Općina je pred osnivanjem Javne ustanove koja bi bila zadužena za brigu oko ovog zapuštenog lokaliteta što bi trebalo dodatno doprinjeti ostvarenju ciljeva koje smo zacrtali.–rekao je zaključno Jurgec.

 

Komentari