Općina Donja Voća svojim aktivnostima koje provodi u tom smijeru želi postati nezaobilazni dio kulturnog turizma sjevera Hrvatske, a EU projekt Prehistory adventure koji će na poučan i istraživački način povezati tijek prapovijesti od starijeg kamenog doba do željeznog doba te špilju Vindija predstaviti na zanimljiv, ali i inovativan način, realizirat će se do kraja ljeta 2020. godine.

Nositelj projekta “Prehistory Adventure: iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu” je Općina Donja Voća, a provodi ga s partnerima, Općinom Zreče (SLO), Općinom Radenci (SLO), Filozofskim fakultetom Univerziteta u Ljubljani (SLO), Muzejom Turopolja (HR), Arheološkim muzejom u Zagrebu te Hrvatskom turističkom zajednicom, te i Slovenskom turističnom organizacijom.

Projekt vrijedan 720.289,93 € podržan je od strane Europske unije, te sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Suradnja Program INTERREG-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020.

Općina Donja Voća će u okviru projekta urediti prostore oko same špilje Vindija, rekonstruirati cestu do špilje Vindija, provesti električnu i internetsku mrežu na području špilje, kao i izraditi aplikaciju proširene stvarnosti. Uredit će se prvi pretpovijesni edukacijski poligon, izradit prapovijesna kulinarska ponuda, a mobilna izložba Pretpovijesna avantura krenut će na put po općinama koje su uključene u projekt.

Prilikom posjeta lokalitetu posjetitelji će, osim uživanja u prirodi i razgledavanja lokaliteta, moći koristiti aplikacije, vanjski info kiosk i interaktivne pametne interpretacijske ploče.  Uz pomoć virtualne proširene i realne stvarnosti posjetitelji špilje Vindija krenuti će u dimenziju pretpovijesti i istražiti tadašnji pretpovijesni svijet.

-Dio sadržaja bit će u obliku mobilne aplikacije dostupne zainteresiranoj javnosti i iz kućnog naslonjača. Također, organizirati će se i različiti događaji koji uključuju pretpovijesne radionice, traženje blaga, mobilne izložbe, gledanje animiranog filma itd. – objašnjava načelnik Jurgec.

Kroz projekt će se javnosti predstaviti običaji čovjeka iz brončanog doba, kako i što je on jeo i radio, kakve su mu bile navike I slično. Na taj će se način ljudima približiti ovo najmanje interpretirano povijesno razdoblje od početka povijesti čovjeka.

Svi događaji i radionice su besplatni i namijenjeni svima. Pristupi do uređenih pretpovijesnih točaka prikladni su i za osobe s invaliditetom, malu djecu s pratiteljima i starije osobe. Projekt predviđa uključivanje i ranjivih ciljnih skupina (djeca s manje mogućnosti, mladi nezaposleni,  socijalno ugrožene obitelji). Bitno je naglasiti I da će materijali iz ovog projekta biti upotrebljivi u školstvu.

Prema riječima načelnika Donja Voća Krune Jurgeca, cilj projekta je promicanje kulturnog turizma. Ovim projektom špilja Vindija konačno dobiva sadržaje namijenjene turistima. Suvremenom i kreativnom turističkom ponudom, koja na inovativan način prezentira kulturnu baštinu, Voća će se realizacijom ovog projekta pozicionirati na turističku kartu regije.

-Projekt će doprinjeti razvoju turističke ponude, kako same općine Donja Voća, tako i cijele Varaždinske županije. Zato smo u ovaj projekt uključili i Hrvatsku turističku zajednicu, Slovensku turističku organizaciju  te prijateljske Občine Zavrč i Zreče koje su perjanice turizma u Sloveniji i koji su spremi svoja iskustva podijeliti s nama. Cilj projekta je i otvaranje novih radnih mjesta, što će posljedično utjecati na poboljšanje demografskih pokazatelja, manje iseljavanja iz i poboljšanoj dobnoj strukturi – kaže načelnik Kruno Jurgec.

- Špilja Vindija je svjetski značajna s gledišta proučavanja Neandertalca. Aktivnosti koje sada provodimo u službi su očuvanja i zaštite ovog jedinstvenog lokaliteta koji je godinama prepušten na milost i nemilost. Uz to Općina je pred osnivanjem Javne ustanove koja bi bila zadužena za brigu oko ovog zapuštenog lokaliteta što bi trebalo dodatno doprinjeti ostvarenju ciljeva koje smo zacrtali.–rekao je zaključno Jurgec.

 

Komentari

29.08.2019. 14:54h Zadnja izmjena: 29.08.2019. 16:02