općina gornji kneginec

Općina Gornji Kneginec obilježila Dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Objavljeno: 23.08.2022. 12:07

Zadnja izmjena: 23.08.2022. 12:07

Povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, Općine Gornji Kneginec i Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava  položila su vijence i zapalila lampione ispred spomen obilježja na stratištu u šumi Kolnjak.

Na komemoraciji u znak sjećanja na žrtve prisustvovali su Tanja Antunović Hadžić, načelnica Sektora za žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja Ministarstva hrvatskih branitelja, kao izaslanica ministra Tome Medveda, općinski načelnik Goran Kaniški, ujedno i izaslanik Župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka i Franjo Talan, predsjednik Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava.

U programu obilježavanja ženski vokalni sastav Kneginje izveo je himnu Republike Hrvatske, a molitvu je predvodio župnik Tihomir Kosec. Nakon komemoracije u župnoj crkve Svete Marije Magdalene održana je misa zadužnica za sve žrtve ratnih i poratnih stradanja u Drugom svjetskom ratu i poraću, kao i za poginule u Domovinskom ratu.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta od 23. rujna 2008. godine dok je Hrvatski sabor 2006. godine donio Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj u razdoblju od 1945. do 1990. godine. U njoj je navedeno da su totalitarni komunistički režimi bili, bez iznimke, označeni masovnim povredama ljudskih prava.

Komentari