OPĆINA MARUŠEVEC

Općina Maruševec ponovo jedna od najtransparentnijih u Hrvatskoj

Objavljeno: 06.07.2021. 18:13

Zadnja izmjena: 06.07.2021. 18:16

Institut za javne financije objavio je rezultate istraživanja proračunske transparentnosti na svih 576 županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj. Općina Maruševec ponovo je ocijenjena najvišom ocjenom – „peticom“ za otvorenost proračuna te je time svrstana na listu najtransparentnijih općina u Hrvatskoj.

Za potrebe istraživanja proračunska transparentnost mjerila se brojem ključnih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, a to su u ovom ciklusu bili godišnje izvršenje proračuna za 2019. godinu, polugodišnje izvršenje proračuna za 2020. godinu, prijedlog proračuna za 2021., izglasani proračun za 2021., te proračunski vodič za građane za 2021. godinu.

Objavljivanjem rezultata istraživanja Institut za javne financije želi ukazati na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost lokalnih vlasti, jer transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije.

- Transparentnost je jedna od glavnih preduvjeta za uspješno upravljanje javnim financijama. Ova izvrsna ocjena je očekivana jer sve radimo potpuno transparentno, javno objavljujemo sve propisane dokumente i akte, pridržavajući se pritom Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacijama i preporuka Ministarstva financija. To je prošle godine potvrdio i Državni ured za reviziju prilikom izdavanja bezuvjetnog mišljenja o usklađenosti poslovanja Općine Maruševec za 2019. godinu, zadovoljno je izjavio nakon objave rezultata načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

 

Komentari