obavijest iz općine

Općina Visoko: Brinemo o kulturnim dobrima, krajem godine finaliziraju se brojni projekti

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 15.12.2020. 12:44

Zadnja izmjena: 15.12.2020. 12:45

U općini Visoko nalazi se nekoliko kulturnih dobara čija je obnova završena ili je pred završetkom.

Na župnoj crkvi presvetog Trojstva Visoko pri kraju su radovi na rekonstrukciji orgulja. Radovi su to koji traju od 2016. godine, a ukupno je dosad uloženo 525.000 kuna.

Dobra suradnja s Ministarstvom kulture nastavljena je i na radovima na oltaru Marijina uznesenja u kapelici svete Marije Magdalene u Viničnom. Radi se o završetku restauratorskih radova za koje je ove godine dobiveno 30.000 kuna. Načelnik Mateković naglasio je kako je projekt finaliziran, a vrijednost svih restauracijskih radova u kapelici iznosila je 135.000 kuna. Također, Ministarstvo kulture je isplatilo i 35.000 kuna za arhitektonsku snimku postojećeg stanja spomenute kapelice.

Završena su i arheološka istraživanja te građevinska obnova utvrde Čanjevo- kampanja 2020. Ukupno je za to ove godine izdvojeno 125.000 kuna, od toga 100.000 od strane Ministarstva kulture. - Utvrda Čanjevo najveći je turistički potencijal naše općine. Radovi na iskapanjima i obnovi trajali su dugi niz godina, a sada nam predstoji finalizacija tog velikog projekta: podizanje zidova, gradnja vidikovca i drvenog mosta. Imamo pripremljen gotov projekt prezentacije i obnove utvrde vrijedan oko 3,5 milijuna kuna koji smo prijavili na natječaj Ministarstva kulture jer Općina to sama ne može financirati. Planiramo se i kandidirati na natječaje preko fondova Europske unije. Utvrda će zasigurno biti pokretač turizma u općini, stoga ćemo ustrajati na realizaciji tog projekta – kazao je Mateković.

Komentari