Velelisna lipa

GLASUJTE! Općina Visoko kandidirala svoju 'Belinu lipu' za Hrvatsko stablo godine

U tijeku je nacionalno natjecanje Hrvatsko stablo 2019. godine, a za titulu Hrvatsko stablo 2019. godine natječe se šest kandidata među kojima je ono i iz Varaždinske županije, odnosno iz Visokog.
Objavljeno: 11.08.2019. 09:57

Zadnja izmjena: 11.08.2019. 10:18

U tijeku je nacionalno natjecanje Hrvatsko stablo 2019. godine, a za titulu Hrvatsko stablo 2019. godine natječe se šest kandidata među kojima je ono i iz Varaždinske županije, odnosno iz Visokog.

Riječ je o velelisnoj lipi (Tilia grandifolia Ehrh.), a natjecanje je započelo 1. kolovoza 2019. godine u 00:00 i trajat će do 15. rujna 2019. godine do isto toliko sati. Pobjednik natjecanja proglasit će se na svečanoj ceremoniji 22. listopada 2019. na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U Hrvatskoj se još natječu drveća: Hrast lužnjak iz prašume Prašnik (Stara Gradiška, Ginko iz Daruvara, Hrast kitnjak iz Vojkovačkog Osijeka, Hrast lužnjak iz park-šume Maksimir, te Bijela murva iz Brtonigle.

Priča o „Belinoj lipi” seže u daleku prošlost kada su, prema legendi i predanju, mještani visočkog kraja šljivama prehranili kralja Belu IV. Arpadovića koji je u to vrijeme uzmicao pred Tatarima prema Jadranskom moru. Pretpostavlja se da je upravo kralj Bela IV. iz zahvalnosti u Visokom posadio lipu 1242. godine, što znači da je ona sada stara punih 777 godina. Stoga je Općina Visoko odlučila lipu prijaviti na natječaj za Europsko stablo godine.

Naime, pobjednika nacionalnog natjecanja Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubravačko-neretvanske županije, u ime RH, kandidirat će na finale natjecanja Europsko stablo 2020., što je sukladno pravilima natjecanja potrebno do 4. studenog 2019.

Kako bi se Općina Visoko i samo mjesto pozicionirali na kartu Europe i na ovaj način, kandidaturom „Beline lipe“, potrebni su Vaši glasovi, a glasovati se može na:

https://zastita-prirode-dnz.hr/glasaj-za-hrvatsko-stablo-godine/

Komentari